Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12 / 2020

Efterreguleringen giver nye vindere og tabere

Når den fastfrosne medfinansiering skal efterreguleres, kan det flytte millioner mellem kommunerne. Udligningsreformens parter skal beslutte, om der skal tages særlige hensyn i år.

Efterregulering af KMF

• Kommunernes samlede betaling til regionerne er låst fast på regionsniveau. På den måde sikrer man, at regionerne ikke kan øge aktiviteten i det uendelige og sende regningen videre til kommunerne.

• Hvis kommunerne i en region samlet har betalt mere end forudsat, så får kommunerne det forbrug, som ligger over loftet, refunderet efter indbyggerantal. Hvis kommunerne i en region derimod samlet set har betalt mindre end forudsat, så skal de refundere det manglende forbrug efter indbyggerantal til staten.

• Ordningen er således fuldt finansieret på landsplan, men ikke på kommuneniveau. Det har derfor stor betydning, hvordan den enkelte kommune ligger i forhold til de andre kommuner i regionen. 

I efteråret venter endnu et opgør om den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet (KMF), når partierne bag udligningsreformen skal beslutte, hvordan efterreguleringen af KMF’en for 2019 skal foregå. Efterreguleringen flytter normalt mellem 300 og 600 millioner kroner på tværs af kommunerne. Nogle får penge retur, mens andre skal betale penge tilbage til staten. Det skaber nervøsitet i kommunerne.

– Vi er på usikker grund, fordi vi ikke ved, hvad politikerne vil basere efterreguleringen på. Men jeg kan slet ikke bære tanken om, at vi skulle tabe på efterreguleringen. Det er så mange penge i en lille kommune som vores, så de må altså ikke bonne os for mere. Det skal gå den anden vej, siger Tonni Hansen (SF), borgmester i Langeland Kommune. 

Skriv hvad du søger