Illustration: Barbara Clemmensen / Colourbox
Illustration: Barbara Clemmensen / Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 11 / 2020

Corona har lært os at finde hjælp online

Da corona lukkede landet, blev de ugentlige møder i foreninger og støttegrupper aflyst. I fraværet af det fysiske møde blomstrede de online fællesskaber for psykisk sårbare og deres pårørende op. Og de nye digitale fællesskaber har været en overraskende stor succes.

Idérigdommen har været stor under nedlukningen af landet. Nye online støttegrupper, chatrådgivninger og digitale terapiforløb er dukket op alle vegne. Og hjælp hjemme bag skærmen har vist sig at være både effektivt, billigt og ikke mindst let tilgængeligt.

På Telepsykiatrisk Center i Psykiatrien i Region Syddanmark glæder afdelingschef Marie Paldam Folker sig over, at corona-krisen har åbnet danskernes øjne for de mange muligheder, der findes i online-møder og online terapi. 

– Der er et stort potentiale for online løsninger inden for mental sundhed. Det er noget, vi kommer til at se meget mere af i Danmark. Jeg tror, corona-epidemien vil give de digitale løsninger et boost, fordi flere har oplevet, at de digitale værktøjer kan rigtig meget, siger Marie Paldam Folker.

En af de foreninger som har haft stor succes med nye online tilbud under corona-epidemien, er ADHD-foreningen, og her håber foreningens direktør Camilla Lydiksen også, at danskerne vil blive ved med at bruge de nye løsninger, der er blomstret op under epidemien.

– Vi har alle været nødt til at prøve noget nyt, og vi er alle sammen blevet klogere og modigere. Det skal vi tage med os. Med de digitale løsninger kan vi meget lettere og billigere hjælpe en masse danskere, og på den måde få overskud til en individuel indsats til de mest udsatte, siger Camilla Lydiksen.

Hverdag uden struktur

I ADHD-foreningen mærkede rådgiverne hurtigt presset, da skolerne lukkede, hjemmestøtten blev aflyst, og forældrene sendt hjem. Den nye hverdag uden faste rammer ramte foreningens medlemmer hårdt og skabte et kæmpe pres på foreningens rådgivning.

For at hjælpe de pressede forældre tog foreningen en hurtig beslutning og åbnede for, at alle forældre gratis kunne deltage i foreningens online forældretræningsprogram KiK Nu!. 

– Det har været en vild succes. På de sidste to måneder har der været lige så mange brugere, som der normalt er på et helt år. Vi er en lille forening, men de digitale muligheder har givet os mulighed for at give mange flere forældre ny viden på kort tid, siger Camilla Lydiksen. 

LÆS OGSÅ Flere penge er ikke hele svaret
FOR ABONNENTER

Samtidig med at programmet blev gjort gratis, åbnede ADHD-foreningen alle elleve moduler i programmet, så forældrene selv kan plukke ud, hvilke emner de har brug for ny viden om netop nu.

– Før corona fik forældrene modul et, når de loggede ind. Efter fem dage kom modul to osv. Under karantænen fandt vi hurtigt ud af, at når en familie har problemer med konfliktniveauet, så nytter det ikke, at de skal vente fem uger på modulet om konflikthåndtering. Det havde vi aldrig tænkt på før, men man skal selvfølgelig have adgang, der hvor ens behov er, siger Camilla Lydiksen. 

I ADHD-foreningen oplever de også, at onlinekurserne tiltrækker borgere, som ellers kan være svære at nå. Det kan for eksempel være familier, hvor også mor eller far har ADHD. 

– I de familier er det svært for forældrene at strukturere dagen og komme ud ad døren til et fysisk møde til den aftalte tid. Nu kan de tænde deres computer og blive klædt på hjemme. Og er man ikke lige kommet ind klokken 10, så har man ikke misset sin mulighed. På den måde kan vi nå den gruppe forældre, som har svært ved at begå sig i vores systemer. Dem, som ikke kommer til kommunen til den aftalte tid eller glemmer at udfylde papirerne, siger Camilla Lydiksen.

Nærvær bag skærmen

Også hos Foreningen for Børn Med Angst oplevede man hurtigt et behov for nye løsninger, da foreningens fysiske støttegruppe blev sat på pause. På kort tid blev der skabt et nyt online forum, hvor foreningens medlemmer kunne møde ligesindede under nedlukningen. Og det er en overraskende stor succes.

– Det er helt fantastisk, så godt det har virket. Jeg oplever, at vi formår at skabe et rum, som er fuldstændig ligesom, hvis vi mødtes fysisk. Der er en stor fortrolighed og intimitet, som jeg slet ikke havde forventet, siger Mia Kristina Hansen, formand for Foreningen Børn med Angst.

Foreningen oplever også, at det at få et tilbud hjemme i stuen er en kæmpe fordel 

for foreningens medlemmer.

– For forældre til børn med angst er det hverdag at være isolerede hele året, uanset om der er corona eller ej. Mange af børnene har separationsangst, og det er meget svært for forældrene at forlade hjemmet. Online løsninger er derfor en god måde at nå forældrene på, forklarer Mia Kristina Hansen. 

De gode erfaringer betyder, at foreningen fortsat vil tilbyde online støttegrupper.

– Mange børn med angst har i forvejen en stor del af deres netværk online. Det har mange andre unge også, og vi oplever, at ensomhed faktisk kan afhjælpes gennem digitale fællesskaber. Nu har vi også fået forældrene med, og mange har været positivt overraskede over, at det kan give så meget nærvær at mødes online, siger Mia Kristina Hansen. 

Hjemme i sofaen

Komiteen for Sundhedsoplysning har siden 2017 udbudt det evidensbaserede selvhjælpskursus ”Lær at tackle angst og depression” online, og erfaringerne har vist, at et digitalt tilbud kan bryde en række af de barrierer, der afholder visse grupper fra at søge hjælp.

– Det kan være mennesker, som har svært ved at møde op fysisk, fordi de har svær angst. Det kan handle om social angst eller angst for at køre i offentlige transportmidler. Det kan også være mennesker, som er bundet til hjemmet på grund af fysisk sygdom, siger Lea Hegaard, enhedschef i Komiteen for Sundhedsoplysning. 

For nogle grupper kan det desuden være vanskeligt at få et ugentligt aftenmøde passet ind i en presset hverdag.

– Et online tilbud er for eksempel mere fleksibelt for en enlig mor, som har et dårligt netværk og ingen pasning, fordi det kan følges hjemme i stuen, mens børnene sover. For mange er det også rart, at der ikke er ventetid. Du kan hele tiden melde dig på, og du risikerer ikke at miste motivationen, mens du venter på, at kommunen får samlet ti borgere til hold, siger Lea Hegaard.

Der er stadig en høj grad af stigmatisering forbundet med angst og depression, og for nogle kan det at være bag en skærm minimere følelsen af sårbarhed og skam. For nogle er det lettere at åbne sig, når de ikke er i samme rum som dem, de taler med.

– For mange er et online tilbud en nænsom måde at komme i gang på. Her får de gavn af fællesskabet i en online gruppe, uden at de behøver træde ind i et fysisk rum og møde ti nye mennesker, hvilket for mange kan være vældig angstprovokerende, siger Lea Hegaard.

Ifølge Lea Hegaard er erfaringen, at et online forløb kan være det, som skal til, for at borgeren går i gang med et fysisk forløb.

Corona-krisen rammer psykisk syge

  • Mennesker med psykisk sygdom har fået det værre under coronakrisen, og deres pårørende er blevet mere belastede. Det viser en undersøgelse fra Bedre Psykiatri.
  • 45 procent af de pårørende vurderer, at den syges sygdomstilstand er forværret som følge af corona-situationen.
  • 63 procent af de pårørende har været ekstraordinært belastet som følge af corona-situationen.

– Det digitale kan være en start, som giver mod på at få mere hjælp i et fysisk forløb. Erfaringen er, at når man kommer i en fysisk gruppe, så er det en kæmpe støtte, men det med at komme ind over dørtrinnet, kan være en forhindring, og her kan et online forløb være en slags stepping stone, siger Lea Hegaard.

Angst på nettet

Da kommunerne på grund af corona lukkede de fysiske gruppetilbud til unge med angst, oplevede Komiteen for Sundhedsoplysning en markant efterspørgsel på online forløb for unge, og i løbet af få uger blev forløbet tilpasset, så de unge mellem 15 og 25 år fik deres egen version af ”Lær at tackle angst og depression”. I alt har 42 kommuner har tilbudt unge et online forløb under coronakrisen.

– De foreløbige tilbagemeldinger viser, at de unge er ekstremt positive. Mange siger, at de ikke havde troet, at et online forløb kunne være så hjælpsomt. Vi har en evaluering klar til efteråret, men de foreløbige erfaringer er så gode, at vi fortsætter med at have online hold til de unge efter sommerferien, selvom kommunerne forventer at starte fysiske hold igen, siger Lea Hegaard.

Datasikkerhed

I 2013 åbnede Telepsykiatrisk Center. Stedet er en del af Psykiatrien i Region Syddanmark og det første af sin slags i Danmark. Centret tilbyder blandt andet videosamtaler, online terapi og selvhjælps-apps.

– Det digitale kan noget særligt inden for mental sundhed, og jeg håber, at vi står bedre rustet til at bruge de digitale løsninger efter coronakrisen. Næsten alle danskerne er jo blevet tvunget ud i at holde videomøder både socialt og arbejdsmæssigt, og det har gjort os mere fortrolige med de digitale muligheder, siger Marie Paldam Folker.

Men midt i begejstringen for de mange nye muligheder, peger hun også på behovet for at holde fokus på datasikkerheden i de nye tilbud. 

– I øjeblikket springer det frem med løsninger som apps, chatrådgivninger og online grupper, og det er dejligt, men der er nogle udfordringer i al den kreativitet og iderigdom. Mange af de gratis online videotjenester er ikke sikre, og foreningerne bør nøje overveje, hvilke platforme de bruger, siger Marie Paldam Folker.

Hun efterlyser, at flere offentlige og private går sammen om at udvikle datasikrede online løsninger af høj faglig kvalitet, som kan styrke den mentale sundhed blandt danskerne.

– Der er mangel på stærke velgennemarbejdede tiltag. En af styrkerne ved gode kvalitetssikrede online løsninger er, at når du først har udviklet dem, så kan de skaleres op og bruges af rigtig mange borgere i hele landet. Det sikrer ensartede tilbud af høj kvalitet, uanset hvor du bor, siger Marie Paldam Folker.

I øjeblikket er genåbningen af samfundet i fuld gang, og isolationen under karantænen er på vej i glemmebogen hos mange. Men i ADHD-foreningen vurderer Camilla Lydiksen, at der vil være brug for ekstra støtte i en lang periode fremover. For selv om børnene er kommet i skole igen, er det en ny hverdag, de er kommet tilbage til. 

– De skal holde afstand, vaske hænder og er opdelt i nye grupper. Det er en kæmpe forandring, og det bliver formentlig ved resten af året. Det får mærkbare konsekvenser særligt for vores målgruppe, som har lidt sværere ved at tilpasse sig. Hvis man havde en bekymring for n ogle af de her familier før corona, så skal man være rigtig opmærksom på at være opsøgende i den kommende tid, siger Camila Lydiksen. gij@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Corona har lært os at finde hjælp online Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger