Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2020

Et skridt mod ensartede sundhedstilbud

Reformen af udligningssystemet sender flere penge til kommuner med mange udsatte ældre. Men der er stadig lang vej igen, før Gentofte og Lolland kan tilbyde deres borgere samme kvalitet i det nære sundhedsvæsen.

I Ishøj Kommune er de nye hjemmehjælpsmodtagere landets yngste. Og med en middellevetid på 78 år er der langt mellem 90-års fødselsdagene. Derfor vækker det glæde hos Ishøjs borgmester, at der med reformen af udligningssystemet indføres et nyt kriterie om middellevetid, som skal hjælpe kommuner med særligt mange nedslidte og svækkede ældre. 

– Vores borgere har mange kroniske sygdomme og får tidligt brug for pleje. Den nuværende udligning udløser det største tilskud til borgere over 85 år, og dem har vi ikke mange af i Ishøj. Men vores yngre ældre kan være lige så dyre, da det sidste leveår er det dyreste for både regioner og kommuner, ligegyldigt hvor længe man lever, siger Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj.

Med det nye kriterie ønsker partierne bag reformen at tage højde for den ulighed i sundhed, der findes på tværs af kommunerne. I dag udløser ældre over 85 år et særligt højt tilskud, men der er stor forskel på, hvornår de ældre begynder at trække på det kommunale system. 

Skriv hvad du søger