Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 09 / 2020

Askepot trænger til nye sko

Coronakrisen viser styrken i det lokale demokrati, men kan det vare ved? Lokaldemokratiet slår i disse år sprækker, og frustrationerne breder sig blandt deltagerne. Kommunalbestyrelserne har svært ved at bevare overblikket.
tekst Kenneth Kristensen, direktør Reel Udvikling, tidligere kommunaldirektør

Hvor er det helt fantastisk at se, hvordan kommunalbestyrelser og forvaltninger over hele landet uden varsel tilpasser sig og træffer svære beslutninger under en coronakrise!

Her ser vi styrken i det nære og lokale demokrati, hvor den offentlige service prioriteres og tilpasses borgernes konkrete behov. Vi ser også styrken i lokaldemokratiet, når borgerne skal inddrages, når den politiske dialog finder løsninger, når økonomien skal prioriteres på tværs af sektorer, eller når nationale reformer som skolereformen skal gennemføres. Det gør kommunerne bedre end nogen anden, og det har værdi for hele samfundet.

Men kan det vare ved? Bekymringen melder sig, for lokaldemokratiet slår i disse år sprækker, og frustrationerne breder sig blandt deltagerne i lokaldemokratiet. Særligt har kommunalbestyrelserne svært ved at bevare overblikket. De opgiver i stigende grad at være politikere og overdrager den langsigtede udvikling af kommunen til forvaltningen. Det er ikke særligt demokratisk.

Skriv hvad du søger