Foto: Jakob Eskildsen / Ritzau Scanpix
Foto: Jakob Eskildsen / Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 08 / 2020

Sygeplejersker må udføre nye opgaver uden at spørge lægen

Som en del af coronaberedskabet får de kommunale hjemmesygeplejersker mulighed for at tage blodprøver uden at hente tilladelse hos en læge først. Beslutningen vækker skepsis i Lægeforeningen.

Det vækker begejstring hos sygeplejerskerne og bekymring hos lægerne, at en ny bekendtgørelse midlertidigt giver kommunale hjemmesygeplejersker lov til at udføre en række opgaver, uden at de først kontakter en læge. Ordningen er en del af coronaberedskabet, hvor sygeplejerskerne i tilfælde af lægemangel skal kunne handle mere selvstændigt.

Hos de kommunale sygeplejersker giver de nye regler god mening, også selv om corona-epidemien heldigvis ikke giver voldsomme udfordringer netop nu. I dagligdagen vil det give en mere effektiv arbejdsgang, hvis sygeplejerskerne slipper for at indhente en tilladelse fra lægen, hver gang de skal tage en blodprøve eller lægge et kateter, lyder det.

– Uden bekendtgørelsen må hjemmesygeplejersken ikke tage en blodprøve for at tjekke infektionstallet, når hun står ude hos en syg borger. Hun skal først tale med lægen, men ofte er lægen optaget og ringer først tilbage efter middag, hvor sygeplejersken så igen skal køre 15 km for at komme ud til borgeren igen. Det er utrolig tidskrævende, siger Inge Jekes, formand for det faglige fællesskab Kommunale Sygeplejersker.

Skriv hvad du søger