Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 04 / 2020

Kommuner nedbringer antallet af uønskede graviditeter

Flere kommuner tilbyder gratis rådgivning og prævention til unge. Håbet er, at tilbuddene kan give de unge en sund seksualitet og samtidig nedbringe antallet af både aborter og teenagemødre.

På Sygehus Lillebælt stod gynækolog Annemette Lykkebo alt for ofte med helt unge piger, som skulle have en abort, nogle gange for anden eller tredje gang. Den oplevelse fik hende til gribe fat i Fredericia Kommune og foreslå et samarbejde.

– Jeg tænkte: Det må vi kunne gøre bedre i fællesskab. Når de unge piger først kommer op på sygehuset, er de allerede havnet i en ulykkelig situation. En abort er en voldsom oplevelse, og vi vil rigtig gerne hjælpe dem, inden de når så langt, siger Annemette Lykkebo, der er ledende overlæge på afdelingen for kvindesygdomme på Sygehus Lillebælt.

Fredericia Kommune havde gennem en længere årrække oplevet både et stigende antal aborter blandt de helt unge og en relativ høj andel af unge mødre. Opfordringen til et samarbejde blev derfor modtaget med åbne arme. Initiativet blev i marts 2019 til et samarbejde mellem Fredericia Kommune, Sygehus Lillebælt og Region Syddanmark om et anonymt rådgivningstilbud til unge kaldet UngMod.

Skriv hvad du søger