Arkivfoto
Arkivfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2020

Data løfter kvaliteten i offentlige beslutninger

Politikere og topchefer bruger forbavsende lidt data, når der skal træffes store beslutninger. Det er ærgerligt, når ny viden relativt let kan trækkes ud af vores digitale nutid. Det offentlige beslutningsgrundlag trænger til en rystetur, der kan forbedre kvaliteten.
tekst Helene Bækmark, tidligere kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune

Som politikere og topchefer træffer vi beslutninger, der har betydning ind i fremtiden. Politikere står på mål for beslutningerne, og topcheferne sikrer, at beslutningsgrundlaget er i orden. Sammen vurderer vi, hvornår en ønsket udvikling er stærk nok til at bære, og hvornår beslutningsgrundlaget giver den nødvendige sikkerhed. Det er en stor opgave og et tungt ansvar, der hviler på meget få mennesker, men som har betydning for rigtig mange – i nogle tilfælde livsafgørende betydning.

Alligevel har jeg i mine 10 år som direktør for centrale velfærdsområder ofte følt, at strategisk vigtige beslutninger træffes på beslutningsgrundlag, der er traditionelle i sammensætning og mangler tyngde i deres faglige indhold. Tilsvarende har jeg i mine år som kommunaldirektør i forbindelse med byudvikling og kommunestrategisk udvikling tænkt over, at vi lader os nøjes med mere klassiske beslutningsgrundlag, når nye typer af viden og indsigt faktisk er tilgængelige.

Det offentlige beslutningsgrundlag står over for en tiltrængt rystetur, og som kommuner er vi kun på vej. Bogen ”Strategi og styring med effekt” (Bukh og Christesen) gav i 2019 fine eksempler fra kommunerne, men viste også, at vi stadig kæmper med både at indkredse de rigtige data – og herefter at følge dem for at se, om vi får den effekt, vi vil have.

Vores digitale nutid

Skriv hvad du søger