Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2020

Den grønne vej går også via kloge indkøb

Budskabet var ikke til at tage fejl af, da statsminister Mette Frederiksen indtog talerstolen ved FN’s klimatopmøde i New York: Klimaforandringerne er den største udfordring i vor tid. Nu har Danmark så fået sin første klimalov. Skal de ambitiøse mål indfries, må politikerne være klar til at sætte handling bag ordene – også når det kommer til det daglige indkøb af alt fra kuglepenne til it-infrastruktur.
tekst Signe Lynggaard Madsen, adm. direktør i SKI

Efter verdensledernes ambitiøse taler i FN og med den nye ambitiøse klimalov melder spørgsmålet sig: Hvordan indfrier vi målsætningen om 70 procents reduktion af CO2 og andre klimagasser? En målsætning, som stort set hele Christiansborg står bag, og som skal realiseres i 2030. 

Skal Danmark for alvor sætte sig i klimaførersædet, skal vi løfte i flok og finde fælles løsninger, som kan realisere visionen om et klima- og miljøområde i verdensklasse. Bliver det nemt? Nej. Men som statsministeren siger: Hvis det er nemt, er det uambitiøst.

Én mulighed med stort potentiale er at spænde den offentlige indkøbsmuskel – hvis vi kan flytte den offentlige efterspørgsel i en endnu grønnere retning, kan vi også flytte leverandører, produktion og marked og begrænse CO2-udslippet. Men det kræver, at vi sætter handling bag ordene. 

Sammen sætter vi barren

Skriv hvad du søger