Det er vigtigt, at hjertepatienter træner med en vis intensitet for at få gavn af rehabiliteringen. Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix
Det er vigtigt, at hjertepatienter træner med en vis intensitet for at få gavn af rehabiliteringen. Foto: Morten Stricker / Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 22 / 2019

Hjertepatienter har det godt i kommunen

Kommunerne i Region Midtjylland har med stor succes overtaget rehabilitering af hjertepatienter. Kvaliteten er lige så god som på hospitalet, borgerne er tilfredse, og opgaven løses langt billigere.

Når rehabiliteringen efter en hjertesygdom foregår tæt på borgernes hjem, er der flere patienter, som deltager. Det er en af erfaringerne fra Region Midtjylland, hvor hjerterehabiliteringen i januar 2017 flyttede fra hospitalerne ud i kommunernes sundhedscentre. 

– Vi lever i et relativt lille land, men nærhed betyder meget. Vi oplever, at flere borgere rent faktisk gennemfører rehabiliteringen, når den foregår i deres lokalmiljø. Flere borgere giver samtidig udtryk for, at de ikke føler sygeliggjort på samme måde, når træningen foregår i det lokale sundhedscenter i stedet for på hospitalet, siger Jens Refsgaard, der er ledende overlæge ved hjertemedicinsk afdeling på Hospitalsenhed Midt i Viborg.

Som ledende overlæge har Jens Refsgaard været med til at gennemføre udflytningen, som udover mere nærhed også har givet en besparelse. Hjerterehabiliteringen kostede tidligere omkring 42 millioner kroner årligt. I 2019 var prisen 27 millioner kroner. 

Skriv hvad du søger