Illustration: Mai-Britt Amsler
Illustration: Mai-Britt Amsler
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 21 / 2019

KL-formand om udligning: Vi har nået bristepunktet

Den manglende udligningsreform slider på det kommunale fællesskab og udfordrer samarbejdet med staten, siger KL-formand.

Mens kommunerne venter på en udligningsreform fra Christiansborg, råber KL-formand Jacob Bundsgaard (S) vagt i gevær på baggrund af en rundspørge fra Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

Rundspørgen viser, at syv ud af ti borgmestre forventer at få flere penge ud af en kommende udligningsreform. Et regnestykke, der ikke nemt går op. Men rundspørgen tegner også et billede af et kommunalt Danmark i en form for opbrud.

– Der er ingen tvivl om, at det slider på kommunernes fællesskab. Senest kunne vi se det i forbindelse med budgetlægningen for 2020, hvor vi ikke kunne holde skatten inden for den aftalte ramme. Det er selvfølgelig fordi, kommunerne er usikre på, hvad de kan forvente af en udligningsreform, men det er også et udtryk for manglende sammenhold og solidaritet kommunerne imellem, fordi regningen for skattestigningerne bliver tørret af på alle andre kommuner, siger Jacob Bundsgaard og fortsætter:

Skriv hvad du søger