Illustration: Karen Linnet Olesen
Illustration: Karen Linnet Olesen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 21 / 2019

Ballerup sætter digital motor på serviceloven

Med eget udviklet it-system og ændrede arbejdsmetoder tager Ballerup Kommune kontrollen over det specialiserede socialområde. Ved at give den enkelte sagsbehandler økonomisk overblik regner man med at kunne undgå budgetoverskridelser i 20 millioner kroners klassen. Systemet er open source til glæde for alle kommuner.

Det er ingen hemmelighed, at kommunerne har svært ved at styre det specialiserede socialområde. Ballerup Kommune er ingen undtagelse. Budgetoverskridelser på mellem 10 og 20 millioner kroner hørte til dagens orden. Men det regner kommunen med, at BOS kan rette op på. BOS står får Bevilling og Styring og er et nyt system, der er blevet taget i anvendelse i Center for Børn- og Ungerådgivning. Fidusen ved systemet er, at det giver den enkelte sagsbehandler det økonomiske overblik over, hvad de enkelte indsatser koster kombineret med et socialfagligt overblik over effekten af de enkelte indsatser. 

Ifølge Ballerup Kommunes Digitaliseringschef Jens Kjellerup har man så at sige lavet en digital understøttelse af Sverigesmodellen. En model baseret på en investeringstankegang, altså at en indsats her og nu kan give besparelser på længere sigt.

– Det specialiserede område er svært, fordi priserne stiger, og der kommer flere og flere underretninger. Og så er der hele den udfordring, der hedder, gør vi det rigtige? Systemet her understøtter en særlig måde at arbejde på. Man ansvarliggør sagsbehandlerne i forhold til de beslutninger, de tager. De bevilliger foranstaltninger og kan se konsekvensen. Den koster så meget, og de kan se, hvad der kommer bagefter af indsatser. Det betyder, at man får overblik over økonomien i overslagsårene. Sagsbehandlerne bliver også i stand til at se, hvad der virker. Vi kan kvalificere bevillinger, og de ting, vi gør, på en hel anden måde, siger Jens Kjellerup.

Aktivere data

Skriv hvad du søger