Foto: Sirinarth Mekvorawuth / Mostphotos
Foto: Sirinarth Mekvorawuth / Mostphotos
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2019

Kommuner udnytter frit lejde til skattestigninger

En række kommuner har udnyttet tidligere skattenedsættelser til at hæve skatten næste år, selvom det udløser en kollektiv sanktion, så alle andre kommuner skal være med til at betale. Vi hjalp tidligere, så nu må de andre hjælpe os, lyder forklaringen.

Selvom KL og regeringen aftalte, at kommunerne skulle holde skatten i ro, så er årets budgetproces endt med, at landets 98 kommuner samlet set hæver skatterne med næsten 300 millioner kroner næste år. Det viste sig nemlig umuligt for kommunerne at finde skattelettelser, der kunne modsvare skattestigningerne.

Og politikere fra en række af de kommuner, der hæver skatten, beklager da også, at de bidrager til, at skattestigningerne bliver modregnet i det samlede bloktilskud. Men de har brug for pengene og benytter sig blot af den ordning, som giver kommuner, der tidligere har sænket skatten, mulighed for at hæve den igen uden at blive ramt af en individuel sanktion.

Sådan lyder forklaringen fra både Allerød, Kolding og Rudersdal, som helt eller delvist slipper for en individuel sanktion, selvom de har hævet skatten uden først at have fået tilsagn fra Social- og Indenrigsministeriet.

Lidt skuffende

Skriv hvad du søger