Bliver Mette Hardam (V) valgt som borgmester i Frederikshavn Kommune, vil hun ikke konstituere sig med partier til venstre for Socialdemokratiet. Foto: Mick Anderson
Bliver Mette Hardam (V) valgt som borgmester i Frederikshavn Kommune, vil hun ikke konstituere sig med partier til venstre for Socialdemokratiet. Foto: Mick Anderson
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 20 / 2019

Klare tabere og sikre vindere

Baseret på store personligheder eller politisk historie er udfaldet ved hvert kommunalvalg næsten givet på forhånd i flere af landets kommuner. Er det muligt at slå Danmarks mest populære borgmester nogensinde, og består Rødovres mangeårige socialdemokratiske identitet fortsat efter valget i 2021?

November markerer midtpunktet for kommunalvalget i 2017 og det kommende i 2021. Forberedelserne til den kommende valgkamp er lige så stille sparket i gang ude i kommunerne. Partierne er begyndt at finde deres spidskandidater til borgmesterposterne. I størstedelen af kommunerne bliver der kamp til stregen, men i nogle kommuner tipper vægtskålen så kraftigt til én side, at vinderne og taberne næsten er kåret på forhånd.

Her er spidskandidaterne på plads

HERNING

Tommy Tønning (S) bliver for andet valg i træk manden, der frem mod kommunalvalget i 2021 skal overbevise herningenserne om, at det er på tide at prøve noget nyt efter 23 år med uafbrudt Venstre-styre. Det sker under sloganet ”Sammen samler vi Herning Kommune.” Venstre fik i 2017 hele 55,6 procent af stemmerne, så det bliver ikke nogen nem opgave. Borgmester Lars Krarup (V) er ikke formelt genvalgt som borgmesterkandidat.

ODENSE

24-årige Christoffer Lilleholt blev i november kåret som Venstres borgmesterkandidat i den fynske hovedstad, hvor partiet er byrådets næststørste. Han tager over efter Jane Jegind, der takker af efter 22 år i odenseansk politik. 

– Jeg ser meget frem til at kunne lave den valgkamp, som kan vælte Socialdemokratiet, lød det selvsikkert fra den unge spidskandidat, der er søn af tidligere klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt, og som har en fortid i Venstres Ungdom.

Opgaven bliver mildt sagt svær, for Socialdemokratiet har kun fået mere vind i sejlene under borgmester Peter Rahbæk Juels (S) ledelse. I 2017 fik partiet 41,8 procent af stemmerne, mens Venstre fik 19,2 procent. Rahbæk Juel har ikke formelt meddelt, at han genopstiller.

Her kommer valgkampen til at minde om Davids mod Goliat. Fortællingen om den lilles umulige kamp mod den store. I Frederikshavn Kommune står Venstres nyudnævnte borgmesterspidskandidat, Mette Hardam (V), i samme situation som den unge fårehyrde David gjorde i Det Gamle Testamente.

Skriv hvad du søger