Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2019

Hold fast i fokus på ledelse

Ledelse i det offentlige er i høj grad en holdpræstation. Vi skal hjælpes ad for at lykkes, for ingen kan egenhændigt skabe endnu bedre sammenhæng mellem indsatser, sektorer og fagligheder og dermed endnu bedre resultater for borgerne.
tekst KL

Ledelse er et fag, og hvis vi ikke prioriterer udvikling af ledelse, kan vi næppe følge med udviklingen i samfundet og borgernes forventninger. Derfor skal vi fastholde fokus på kommunal ledelse – også selvom de kommunale ledere allerede gør det rigtig godt, og selvom der er pres på ressourcerne.

Landet over er der de seneste år blevet skruet op for ledelse i kommunerne – især inspireret af Ledelseskommissionens anbefalinger. Her knap halvandet år efter er det værd at genkalde sig tre af kommissionens budskaber: Ledelse handler om at skabe resultater sammen med og via andre. Ledelse skal skabe værdi for borgerne. Og ledelsesudvikling er en livslang proces.

Nye dagsordener er kommet til i mellemtiden, men de må ikke forlede os til at flytte fokus væk fra ledelse. Tværtimod er det nu, vi skal levere det lange seje træk, hvor vi omsætter kommissionens anbefalinger til løsninger, der giver værdi lokalt. Vi er godt i gang. Nu gælder det om at holde fast og implementere i bund. 

Næste uge giver masser af inspiration til indsatsen, for her løber den første fællesoffentlige ledelsesuge af stablen. Ledelsesugen er et af initiativerne i aftalen mellem KL, regeringen og Danske Regioner om ledelse og kompetencer. Ugen kickstartes af KL’s Ledertræf under overskriften ”Mening med ledelse”. Det at skabe mening er nemlig en vigtig ledelsesopgave i kommunerne. Mening er nøglen til høj motivation og gode resultater, men mening giver ikke nødvendigvis sig selv i en tid, hvor samfundsudviklingen blandt andet skaber behov for omstilling af velfærden, pres på økonomien og nye teknologiske muligheder. I den situation skal mening skabes i fællesskab og hver eneste dag, og her spiller lederen en hovedrolle. 

Fokus på ledelse er selvfølgelig ikke gjort med en enkelt uge endsige en enkelt konference. Ledelse skal være i fokus hele året. Men ledelsesugen er en anledning til at blive klogere og til at træne din ledermuskel – sammen med dine medarbejdere, de andre i din ledelseskæde og dine lederkolleger i andre kommuner, i regionerne og i staten.

Ledelse i det offentlige er i høj grad en holdpræstation. Vi skal hjælpes ad for at lykkes, for ingen kan egenhændigt skabe endnu bedre sammenhæng mellem indsatser, sektorer og fagligheder og dermed endnu bedre resultater for borgerne. 

Med ledelsesugen er bolden givet op til fælles debat og fælles fokus i uge 44. Opfordringen fra KL er klar: Brug ugen til at holde liv i ledelsesudviklingen lokalt og til at dele erfaringer og ideer med andre ledere fra hele landet. Det giver mening og skaber værdi. For dig og for alle os andre.

Emneord
KL

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Hold fast i fokus på ledelse Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger