Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2019

Nærhed er nøglen til velfærd

Detailstyring fra Slotsholmen giver ikke den bedste velfærd til borgerne. Kvalitet sikres bedst ved, at lokale politikere, ledere og medarbejdere tager ansvar og løser de problemer, som opstår lokalt.
tekst KL

Da statsminister Mette Frederiksen i sidste uge holdt sin første åbningstale for Folketinget, havde hun især fokus på tillid og nærhed. Velfærd kræver tillid, og nærhed er en forudsætning for tillid, lød det fra talerstolen.  

Det er glædeligt at høre. Statsministeren introducerede en nærhedsreform, og fra et kommunalt perspektiv er det let at se værdien af nærhed. Vi ved godt, at detailstyring fra Slotsholmen ikke giver den bedste velfærd til borgerne. Kvalitet sikres bedst ved, at lokale politikere, ledere og medarbejdere tager ansvar og løser de problemer, som opstår lokalt.

Nærhedsreformen bør derfor bruges til at tydeliggøre, at Folketinget fastlægger den økonomiske politik og sætter mål og retning, og at kommunalbestyrelserne udvikler og prioriterer lokalt. Derfor er det for eksempel så vigtigt, at ønsket om kvalitet og tryghed i daginstitutionerne ikke udmøntes i et tungt bureaukrati. 

Kommunale politikere er de nære politikere. De står ansigt til ansigt med borgerne, når de landspolitiske mål bliver til lokale løsninger. Når sundhedsvæsenet bliver til dit lokale sundhedshus. Når skolepolitikken bliver til den folkeskole, hvor dit barn knækker læsekoden. Og når plejesektoren bliver til en stor del af din hverdag. Det er de kommunale politikere, der har blik for alt det nære og træffer ansvarlige beslutninger, der går på tværs af velfærdsområderne. Det er netop en grobund for tillid. 

Tilliden skal komme alle niveauer til gode. Kommunalbestyrelsen, ledelsen på institutionerne og den enkelte fagmedarbejder. De kommunale ledere og medarbejdere er dygtige og dedikerede. Og det kalder på tillid. Men det er altid værd at huske på, at der ikke er en indbygget modsætning mellem politisk ledelse og tillid til ledere og medarbejdere. 

Når der er politikere i spidsen for løsningerne, ligger der et helhedssyn til grund for beslutningerne. Det helhedssyn kan ingen enkelt faggruppe bære ind. Men naturligvis skal vi også have et kritisk blik på os selv i kommunerne. Derfor er kommunerne allerede i gang med at se på deres ledelses- og styringstænkning og skrue op for ledelse. Og ledelse bør være et fokuspunkt i nærhedsreformen – både nationalt og lokalt. 

KL ser frem til samarbejdet med det Folketing, som nu for alvor har skudt den politiske sæson i gang. Og vi ser ikke mindst frem til dialogen om den kommende nærhedsreform. 

Emneord
Leder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Nærhed er nøglen til velfærd Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger