Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2019

Lov og moral i offentligt indkøb

Med Atea-sagen, nye bankskandaler hver måned og en stigende opmærksomhed på, om private leverandører opfører sig ordentligt – i forhold til lov og ret, men også i forhold til moral, miljø og arbejdsvilkår – stiger forventningerne til, hvad vi skal håndtere, når der købes ind for offentlige midler.
tekst Signe Lynggaard Madsen, Adm. direktør i Staten og Kommunernes Indkøbsservice

Helt ærligt: Nogle gange bliver jeg i tvivl, om jeg er på job som administrerende direktør eller står derhjemme og skal vælge vaskeprogram. For ”rengøring” og hvidvask – man fristes til at sige kulørt vask – fylder mere og mere i min hverdag. For få år siden havde jeg aldrig hørt ordet ”selfcleaning”, og hvidvask og bestikkelse var noget, man døjede med i fremmede lande. Som direktør i SKI var mit mål at medvirke til at professionalisere og effektivisere offentligt indkøb. Det handlede banalt sagt om at lave indkøbsaftaler, der dækkede det offentliges behov, var lette at anvende, juridisk holdbare og effektive på prisen.

Det gør det stadigvæk. SKI laver rammeaftaler og har et stort ansvar for at hjælpe det offentlige med at forvalte skatteborgernes penge bedst muligt. Men med Atea-sagen, nye bankskandaler nærmest hver måned og en stigende opmærksomhed på private leverandørers forhold til lov og moral stiger forventningerne til, hvad vi skal håndtere, når der købes ind for offentlige midler. Det præger i dén grad SKI og de kommunale indkøberes arbejde. 

10 ave mariaer

Det har længe været en naturlig del af kommunale indkøb, at vi foruden lovgivningen også skal forholde os til vores samarbejdspartneres moral og adfærd. Vi stiller minimumskrav på CSR, til miljømærkninger, allergitestede og økologiske varer. Med danmarkshistoriens største bestikkelsessag, der endte med en dom dels til Atea som virksomhed, dels til ansatte både i Atea og på offentlige arbejdspladser, er behovet for en adfærd, der afspejler et stærkt moralsk kompas, dog steget betydeligt.  

Skriv hvad du søger