– Vi har masser af tomme huse, hvis der er en svensker, en nordmand, en tysker eller en litauer, der har lyst til at købe, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Lolland. Illustration: Gitte Skov
– Vi har masser af tomme huse, hvis der er en svensker, en nordmand, en tysker eller en litauer, der har lyst til at købe, siger borgmester Holger Schou Rasmussen (S), Lolland. Illustration: Gitte Skov
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 15 / 2019

Lolland vil have udenlandske ejere til tomme fritidsboliger

Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), vil have lempet reglerne for salg af fritidshuse til udenlandske turister. Konkret foreslår borgmesteren, at 25 procent af de såkaldte fleksboliger skal kunne sælges, uden at man først skal spørge Civilstyrelsen om lov.
tekst Sidsel Boye

Det er dobbeltmoralsk, at folketingspolitiker Pia Kjærsgaard og mange andre danskere kan købe ferieboliger rundt om i Middelhavsområdet, når det umiddelbart er umuligt for de øvrige europæere at købe en fritidsbolig i Danmark. Det mener Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S). Derfor mener han, at reglerne skal lempes, så kommunerne får en kvote fritidsboliger, som kan sælges til udlændinge, hvis den enkelte kommune selv ønsker det.

Fleksbolig

Hvis udlændinge i dag vil købe en fleksbolig uden bopælspligt eller et sommerhus, kræver det en godkendelse af Civilstyrelsen. Styrelsen har i 2018 givet 374 tilladelser og 155 afslag på ansøgninger, og styrelsen kan ikke oplyse nationalitet på ansøgerne, eller hvilken kommune der er søgt i, da det vil kræve manuel optælling.

Begrebet fleksbolig blev indført i 2013 for at skabe mere liv i kommuner med mange tomme huse. En fleksbolig er en fritidsbolig uden bopælspligt, og den kræver godkendelse af kommunen. Fleksboliger er typisk billigere end sommerhuse.

De boliger, som borgmesteren mener kan være interessante for udenlandske købere, er de såkaldte fleksboliger, som er godkendt af kommunen til at være fritidsboliger uden bopælspligt. De er typisk tidligere helårsboliger, som kan være svære at sælge, og hvor alternativet er, at de står tomme. Og på Lolland er der mange tomme boliger.

Skriv hvad du søger