Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 15 / 2019

Ansvarlig og fornuftig aftale om kommunernes økonomi i 2020

Det er en aftale, der giver kommunerne, under ét, rum til at tage hånd om det øgede antal borgere, der har behov for lokal velfærd. Aftalen er et første skridt til at løfte de store udfordringer.
tekst KL

Budgetlægningen er i fuld gang. Inden den 5. november skal alle kommunalbestyrelser have vedtaget budgettet for 2020. KL's forhandlinger med regeringen kom senere i gang end vanligt på grund af folketingsvalget og regeringsdannelsen. Det giver et presset budgetforløb, selvom kommunerne har fået dispensation og tre uger ekstra til budgetlægningen. 

Aftalen, der sætter rammerne for kommunernes budgetlægning, kom i hus i sidste uge. Det er en ansvarlig aftale, som giver kommunerne et fornuftigt afsæt for den lokale velfærd i 2020. Og det er en aftale, der giver kommunerne, under ét, rum til at tage hånd om det øgede antal borgere, der har behov for lokal velfærd. Aftalen er et første skridt til at løfte de store udfordringer. 

Helt konkret giver aftalen kommunerne mulighed for at fastholde serviceniveauet, når der kommer flere børn, ældre og borgere med diagnoser og handicap med brug for hjælp. Aftalen betyder ikke, at der nu ikke længere skal effektiviseres og omstilles i kommunerne, men der er skabt et bedre udgangspunkt for at kunne levere den borgernære velfærd i kommunerne. 

Med aftalen er der, samlet set, taget højde for, at kommunerne under ét har finansiering til at få service og anlæg til at hænge sammen.  

Aftalen er mere end tal og økonomi. Regeringen og KL har også aftalt nye samarbejder på velfærdsområderne. Samarbejderne skal bidrage til, at vi bliver klogere på, hvordan vi fremtidssikrer velfærden. For eksempel skal vi på det specialiserede socialområde sammen dykke ned i, hvad der giver den betydelige aktivitetsstigning og udgiftsudvikling, vi oplever. 

KL har både i forberedelserne og i selve forhandlingerne med regeringen stået på skuldrene af de mange beretninger og indspark om situationen og udfordringerne i kommunerne, vi har fået fra stort set alle kommuner, siden foråret og helt frem til KL stod på tærsklen af forhandlingerne. På den måde har KL kunnet bringe virkeligheden direkte ind på forhandlingsbordet. 

I de næste uger skal vi på én gang få de lokale budgetter på plads og sikre, at kommunerne under ét overholder de rammer, der er aftalt mellem KL og regeringen for 2020. Det kommunale fællesskab skal igen vise sit ansvar og sin styrke, ligesom kommunerne har gjort mange gange før, og finde de nødvendige løsninger, der skal til for at nå i mål.

Emneord
Leder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ansvarlig og fornuftig aftale om kommunernes økonomi i 2020 Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger