Væksthuset får ros af brugerne for at have hjemlig hygge. Her er Mette sammen med Anitta i dagligstuen. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Væksthuset får ros af brugerne for at have hjemlig hygge. Her er Mette sammen med Anitta i dagligstuen. Foto: Maria Tuxen Hedegaard
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 15 / 2019

Her spørger ingen, hvad du fejler

Døren er åben, der er ingen visitation, der er altid noget at lave, man får julekort, og der er fælles madlavning, hvis nogen gider gå med i køkkenet. Sådan er der i Vækststedet i Kolding. Stedet er landsby, dagligstue, åndehul og sikkerhedsnet for omkring 150 udsatte brugere.
tekst Sidsel Boye

Inden 27-årige Kristian Hynkemejer selv fik sin gang i Vækststedet i det centrale Kolding, troede han, at det var tosser og gale mennesker, der kom der. Men da han først kom inden for i den gamle hjemlige patriciervilla, som er et af kommunens 11 væresteder for udsatte borgere, åbnede der sig en ny verden, og han følte sig ret hurtigt hjemme. Folk var venlige og ville gerne snakke, og man kunne komme, selv om man havde det skidt.

Vækststedet

Vækststedet tilbyder aktiviteter og samvær og er også et tilbud, der kan mildne overgangen fra behandlingsforløb eller visiterede tilbud. Det blev oprettet i 1992 af tidligere psykiatribruger Karl Bach Jensen og blev kommunalt i 2007. Vækststedet drives sammen med Pusterummet (Christiansfeld) og Savværket (Vamdrup). Der er 12 ansatte, deraf to i skånejob, en i fleksjob og en studerende. 

Budget: fire millioner kroner.

Brugerne bestemmer selv, om de opgiver navn, adresse og telefonnummer. Men de tælles dagligt af hensyn til bemandingen.

Brugerforeningens brugerråd er på fem personer, og formanden er valgt for to år. Rådet er med i ansættelsesprocesser. Brugerforeningen arrangerer blandt andet rejser støttet af fondsmidler. Der skal være 10 deltagere for at få medarbejdere med.

– Jeg fandt ud af, at de slet ikke var så farlige, siger Kristian med sit karakteristiske lune smil.

Skriv hvad du søger