Illustration: Julie Gry Sveistrup
Illustration: Julie Gry Sveistrup
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 14 / 2019

Vi er en sneplov, der ryder vejen foran børnene

Selv om man fra starten er tæt på at smadre klasseværelset, kan man godt ende med at tage sin 9. klasseseksamen, fortsætte på en ungdomsuddannelse og få et godt liv. Det viser de foreløbige erfaringer med det tre år gamle skole- og behandlingstilbud i Guldborgsund.
tekst Sidsel Boye

En gruppe pædagoger og lærere i Guldborgsund Kommune ser ud til at have fat i et guldæg, der kan give omsorgssvigtede og angste børn en ny start i såvel livet som skolen. Erfaringerne fra de seneste tre år med skole- og behandlingstilbuddet i henholdsvis Nykøbing F. og Eskilstrup viser, at et barn, der fra starten af har været ved at splitte sine omgivelserne ad, kan afslutte sit behandlingsforløb med en normal 9. klasse afgangseksamen.

Metoden bag de gode resultater hedder miljøterapi, og den bygger på en hverdag med totalt forudsigelige strukturer, udstrakt forståelse og garanteret tryghed.

– Vi holder hele tiden fast i, at børnene har brug for hjælp, og at vi kan se, at de har det svært. Man kan sige, at vi er en slags sneplov, der rydder vejen foran dem. Og vi synes, at vi lykkes ekstraordinært godt. Vi oplever for eksempel, at flere elever end tidligere afslutter 9. klasse på almindelige vilkår. De kommer også videre i ungdomsuddannelse, siger leder af Eskilstrup Børne- og Skolefællesskab, leder Klaus Kronow, som samtidig er leder for den del af specialtilbuddet, der handler om skolegang.

Skriv hvad du søger