Foto: Claus Bonnerup / Ritzau Scanpix
Foto: Claus Bonnerup / Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2019

Trinbræt blev springbræt

Birgit Liin har siddet i Favrskov byråd for Venstre i under to år. Men på trods af det, blev hun i maj valgt af sit parti som spidskandidat til borgmesterposten i 2021. En plads i skolebestyrelsen og en kamp for en togstation banede hendes vej ind i politik.

Blå bog

  • 47 år gammel
  • Har tre børn på 15, 13 og 9 år
  • Valgt ind for Venstre i 2017
  • Professor i jura ved Aarhus Universitet
  • Arbejdet som advokatfuldmægtig og advokat fra 1998 – 2003
  • Formand for Børne- og Skoleudvalget

I 2021 kan de godt 1.000 indbyggere i Laurbjerg igen se frem til at kunne stige på toget i deres hjemby. For første gang siden 1982 får byen et trinbræt og bliver dermed igen stoppested for regionaltogene mellem Aarhus og Viborg. Det var ikke sket uden Birgit Liins målrettede indsats. Kampen for trinbrættet og en plads i den lokale skolebestyrelse blev til et springbræt for hendes nuværende karriere i Favrskovs byråd. 

Hul igennem

Ideen om et trinbræt i Laurbjerg var ikke ny, men Birgit Liin var den første, der tilbage i 2012 handlede på den. Hun vidste, hun måtte samle opbakning, hvis det nogensinde skulle lykkes. Hun fik byens foreninger, skolebestyrelser, forældrebestyrelser og sognets menighedsråd til at skrive under på en skriftlig henvendelse til den daværende transportminister samt den daværende borgmester i Favrskov.
– Derefter skulle vi tale strategi, for hvad gør man som det næste, hvis de ikke svarer? Hvad skal der til for, at sådan et projekt kommer til at lykkes? siger Birgit Liin.
I 2013, et år efter hun startede kampen for den nye station, meldte hun sig ind i Venstre for at få mere indflydelse og hjælp til processen.
– Som enkelt borger, der hverken har politisk indflydelse eller et politisk netværk, kan man jo ikke få sådan et projekt udført alene. Det er selvfølgelig lykkedes, fordi jeg har haft nogen, der kunne hjælpe mig med det, siger hun.
– Hvis man skal have en transportordfører til at stille spørgsmål til ministeren, så er det en kæmpe fordel, at man kender vedkommende. Han kan se, at vi har de samme interesser, og at vi står det samme sted politisk. Da vi fik en transportminister fra Venstre i 2015 var der hul igennem. Der kunne man se, at det var en fordel, at de vidste, hvem jeg var, siger Birgit Liin 

Politisk engagement

Skriv hvad du søger