Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 13 / 2019

Sammen om folkeskolen

Kerneværdierne skal være med til at skabe et stærkt og fælles kommunalt ståsted, når Christiansborg kommer med forslag om selvstyrende skoler eller mere central styring.
tekst KL

Sommerferien er slut. Alle landets børn og unge arbejder på at vende døgnrytmen. Nogle kunne godt bruge et par uger mere på badehåndklædet. Andre har glædet sig til at komme i gang. 

Medarbejdere og skoleledere i landets 98 kommuner har knoklet med at gøre klar til det nye skoleår. De har fordelt opgaver og lagt planer for, hvordan vores børn og unge får de bedste rammer for at lære, trives og udvikle sig. Tak for det. Det værdsætter vi alle sammen. Også børnene, selvom de nok nogle gange glemmer at sige det højt. 

9 ud af 10 forældre med børn i folkeskolen er glade for det skoletilbud, de sender deres børn af sted til hver dag. Det tal overser vi nogle gange, når bølgerne går højt, og folkeskolen og kommunerne står for skud. Men det vidner om en enestående opbakning til folkeskolen blandt danskerne.

Sidste skoleår bød på en justering af folkeskoleloven og en aftale om flere praktiske fag i de ældste klasser. Det kan virke overvældende, og det kan være fristende at bede om arbejdsro. Men folkeskolen kommer aldrig til at stå stille. Det er et vilkår, at den hele tiden udvikler sig i takt med, at verden omkring skolen ændrer sig. 

Det er dog ikke det samme som, at vi skal læne os tilbage og lade politikerne på Slotsholmen detailstyre folkeskolen. Folkeskolen må ikke blive en politisk kampplads, og der er brug for stabilitet. 

Det er kommunerne, der har ansvaret for at give alle børn de bedste forudsætninger i livet. Det er kommunerne, som kan skabe sammenhæng i indsatser og tilbud til børn og unge. Fra de møder sundhedsplejersken, til de starter i dagtilbud, skole og fritidstilbud, og til de som unge tager hul på en ungdomsuddannelse.

Derfor har KL taget initiativ til at formulere 10 kommunale kerneværdier på børn- og ungeområdet. Kerneværdierne skal være med til at skabe et stærkt og fælles kommunalt ståsted, når Christiansborg kommer med forslag om selvstyrende skoler eller mere central styring. Det skal også i fremtiden være op til den enkelte kommunes kommunalbestyrelse, forvaltning, skoleledelser, medarbejdere og skolebestyrelser at sætte strategisk retning for den lokale skole. 

Det kræver fokus på kerneopgaven. Og måske lidt mere tilbageholdenhed fra både stat og kommuner, når de gode idéer holder i kø. Projekter kan skabe fremdrift. Men for mange midlertidige satsninger kan også fjerne fokus fra det, det hele handler om: Vores børns uddannelse og dannelse.

Vel mødt til elever, forældre, medarbejdere, skolebestyrelser, skoleledelser, forvaltninger og lokalpolitikere. I KL glæder vi os til at videreudvikle en stærk lokal folkeskole sammen med jer.

Emneord
Leder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sammen om folkeskolen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger