Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12 / 2019

Nye veje til fællesskaber for flere

I 2018 var Aarhus Europæisk Frivillighedshovedstad. Titlen har været en løftestang til at igangsætte forskellige aktiviteter og prøvehandlinger, som bygger videre på den veludviklede kultur for frivillighed og samskabelse, som eksisterer i Aarhus.
tekst Maj Morgenstjerne, sekretariatschef for Aarhus som Europæisk Frivillighovedstad 2018, og Anne-Mette Scheibel, partner i Resonans

Aarhus var Europæisk Frivillighovedstad i 2018. En titel byen fik af den europæiske paraply-organisation for frivilligcentre, CEV. Titlen blev blandet andet tildelt Aarhus på grund af byens medborgerskabspolitik, samt fordi Aarhus på en række områder går forrest med frivillighed og medborgerskab. Titlen har været en yderligere løftestang til at igangsætte forskellige aktiviteter og prøvehandlinger, som bygger videre på den veludviklede kultur for frivillighed og samskabelse, som eksisterer i Aarhus. 

Når vi nu står på den anden side og får pustet helt ud, kan vi se tilbage på et år, hvor ord som ”læring” og ”fællesskab” står stærkest i erindringen. For året som Frivillighovedstad har i den grad været fyldt med læring, hvor civilsamfund, kommune og mange andre er rykket sammen i bussen for at dele alt lige fra de gode erfaringer og fortællinger, der varmer om hjertet til svære udfordringer og problemstillinger, der giver dybe panderynker. 

”Efter at jeg er kommet hjem fra hospitalet, så kommer jeg ikke særlig meget ud. Jeg kan mærke, at jeg ikke kan de ting, som jeg kunne før.”

Anette er 77 år og netop udskrevet efter en hofteoperation

Skriv hvad du søger