Foto: Stuudio / Ritzau Scanpix - Illustrationer: Karen Linnet Olesen og Colourbox
Foto: Stuudio / Ritzau Scanpix - Illustrationer: Karen Linnet Olesen og Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 12 / 2019

I 2024 skal alle sortere affald

Antallet af kommuner, der sorterer mad og køkkenaffald er vokset fra 31 til 40. Det viser Miljøstyrelsens seneste optælling. Ifølge et EU-direktiv skal alle kommuner være med på vognen fra 2024. Derfor har Danske Kommuner hentet et par gode råd i henholdsvis Hillerød, Vejle og Fredericia til de 58 kommuner, som endnu ikke er i gang.
tekst Sidsel Boye

Fra bord til jord til bord

Madaffaldet hentes, finsorteres og laves til en flydende pulp. Den køres til et biogasanlæg og hældes i store tanke. Massen tappes for gas, som sendes ud i gasnettet. Den afgassede biomasse er rig på næringsstoffer og bruges som gødning på marken. Blandt andet i økologisk dyrkning. Hvis madaffaldet bare var gået direkte i forbrændingen, ville det have givet elektricitet. Men madaffald brænder ikke så godt, fordi det er vådt.

 

6 kommuner er klar til at 

sortere madaffald i 2020:

Ringkøbing-Skjern

Svendborg

Sønderborg

Tønder

Vejen

Vesthimmerland

Samsø er klar i 2022

 

75 kilo madaffald indsamler Vejle om året og er dermed den kommune, der indsamler mest madaffald per borger. Vejle er også den kommune, der har den højeste genanvendelsesprocent målt på de syv forskellige typer husholdningsaffald. 

 

kommuner begyndte at sortere madaffald tilbage i 80’erne. 

Egedal 1985

Frederikssund 1986

Gribskov 1986

Halsnæs 1986

Vejle 1988

 


 

Psykologi i posen

Erfaringer i Hillerød har vist, at det psykologisk set giver en bedre madsortering, hvis sorteringen sker i en særlig pose. Hillerød valgte først den tynde, men lidt skrøbelige, nedbrydelige grønne biopose, som ikke sorteres fra i genbrugsprocessen. I dag bruger kommunen en grøn plastpose, som er delvist fremstillet af genbrugsplast og frasorteres i genbrugsprocessen. Ifølge Miljøstyrelsen benytter fire kommuner papirsposer, seks har valgfri poser, 15 har bioposer, og 15 har plastposer.

Undgå sommerhede

Skriv hvad du søger