Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2019

Kort nyt

tekst Signe Rosa Skelbæk

Kommuner lader ældre dø hjemme

Værdig død /// Når den sidste tid nærmer sig, skal den ældre kunne blive i hjemmet, så der sikres en rolig og værdig død. Den mission har fire kommuner arbejdet med, og deres resultater skal nu inspirere andre kommuner til at kunne sikre deres borgere samme værdige afslutning. De fire projekter i kommunerne Varde, Svendborg, Aarhus og Roskilde var satspuljefinansierede, og resultaterne viser, at en målrettet indsats kan give den døende mere livskvalitet i den sidste tid.

S vil indføre velfærdslov

Velfærd /// Kampen om vælgerne er i gang, og oppositionslederen, Mette Frederiksen (S), er kommet med et nyt udspil sammen med Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen. Hun lover, at hun vil indføre en velfærdslov, der skal sikre, at der er penge til et stigende antal børn og ældre i fremtiden. Forslaget kommer, efter at mange kommuner længe har beklaget sig over, at de i de kommende år ikke har penge nok til at følge med den demografiske udvikling, der betyder flere ældre og børn. Det er den kritik, Socialdemokratiet nu forsøger at imødekomme med en såkaldt velfærdslov, hvor velfærdsøkonomien hvert år frem mod 2025 automatisk skal følge den demografiske udvikling. Ifølge Finansministeriet skal det offentlige forbrug hvert år stige med 0,65 procent for at følge med den demografiske udvikling, men Socialdemokratiet har ikke lagt sig fast på, hvor grænsen for partiets velfærdslov præcist skal gå.  

Gratis bus til valgsted

Valgtransport /// Med et valgkort i hånden kan Fredericia-borgere uden beregning hoppe på en gul bybus ned til valgurnerne. Fredericia Kommune har nemlig besluttet at tilbyde gratis bustransport på de to valgdage den 26. maj og den 5. juni, hvor der er valg til henholdsvis Europaparlamentet og Folketinget. Det er anden gang, at Fredericia Kommune forsøger sig med gratis bustransport. Også ved kommunalvalget i 2017 var der gratis bustransport mod fremvisning af et valgkort.

København vil droppe omstridt test

Skriv hvad du søger