Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 06 / 2019

Ny Viden

Samskabelsens mørke sider

Bøger /// Ikke ret mange i Danmark ved så meget om samskabelse som Anne Tortzen, leder af Center for Borgerdialog. Og vil man have overblik, kombineret med en fremragende analyse af samskabelsens muligheder og faldgruber, så er hendes bog ”Samskabelse af velfærd” det bedste bud.

Mange har gennem tiden sagt, at samskabelse er et usexet ord. Men begrebet bliver mere og mere aktuelt, jo mere velfærden presses. Det er så også et begreb, der som Tortzen – næsten poetisk – skriver, har ”mørke sider”. Det offentlige vælter for eksempel ansvaret for samfundsmæssige udfordringer over på borgere og civilsamfund, men der er ingen garanti for, at samskabelse styrker demokratiet. Læs hele anmeldelsen hertkn

Svage ældre får mindre hjælp

Hjemmepleje /// Siden 2007 er andelen af svage ældre, der modtager hjemmehjælp til rengøring og andre praktiske opgaver, næsten halveret. Faldet i hjemmehjælp har ikke ført til, at familie og venner hjælper mere til. Konsekvensen er, at mange flere svage ældre står uden hjælp i hverdagen. Det viser VIVEs nye rapport, ”Hjælp til svage ældre”.

Skriv hvad du søger