Foto: Jonas Olufson / Ritzau Scanpix
Foto: Jonas Olufson / Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 06 / 2019

Minister fastfryser kommunal medfinansiering

For at skabe budgetsikkerhed i kommunerne fastfryses den kommunale medfinansiering for 2019. Beslutningen kommer, fordi der endnu en gang er rod med datagrundlaget.

Klagerne over uigennemskuelige regninger og uforklarligt høje efterreguleringer i den kommunale medfinansiering (KMF) nåede uanede højder sidste år. For at undgå en gentagelse har sundhedsministeren besluttet at fastfryse den kommunale medfinansiering for 2019. 

– Vi må erkende, at den kommunale medfinansiering har skabt en række udfordringer i kommunerne. Summen af udfordringer gør, at der er behov for at skabe ro på området og skabe budgetsikkerhed for kommunerne. Det gør vi ved at fastfryse medfinansieringen, så man som borgmester kan føle sig tryg ved, at man ikke pludselig skal ud og ændre på de budgetter, man lagde sidste år, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

KMF

  • KMF blev indført med kommunalreformen i 2007. 
  • Den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsenet udgør i år 22 milliarder kroner.
  • Fastfrysningen for 2019 sker med udgangspunkt i den enkelte kommunes budget for 2019.
  • I foråret 2020 vil der ske en efterregulering, men den vil dog for den enkelte kommune begrænses betydeligt, da den adfærdsrelaterede regulering skrues ned til et minimum.
  • Kommunernes samlede budgettal for KMF ligger i år 87 millioner kroner over ministeriets måltal, som er aftalt i økonomiaftalen. 

Skriv hvad du søger