Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 01 / 2019
Kronik

På ryggen af en tiger

Valget er gået godt, konstitueringerne lykkedes og så er man pludselig borgmester. Hans Stavnsager (S) er en af ”de nye” fra kommunalvalget og skriver om sit første år.
tekst Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune

Kort tid efter at jeg blev valgt som borgmester, sammenlignede jeg oplevelsen med at falde ned på ryggen af en tiger: Man klamrer sig fast med hænder og fødder og har ikke nødvendigvis særlig meget styr på retningen. Efter et år på posten synes jeg, at jeg har fået lidt bedre fat i nakkeskindet. Så hvordan ser retningen ud – hvilke bump er der på vejen, og hvor sætter vi fuld fart på?

Lad os starte fra en ende af: Faaborg-Midtfyn er en landkommune med knap 52.000 indbyggere. Vores største byer er Faaborg og Ringe med 6-7.000 indbyggere hver, men størstedelen af vores befolkning er spredt ud på mere end 60 mindre bysamfund. Geografisk er vi den største kommune på Fyn.

”Forkerte” postnumre

Det giver en række udfordringer, som vi i vidt omfang deler med andre landkommuner – men det giver også en række styrkepositioner, som vi nok er for dårlige til at fortælle om i den nationale debat, fordi det ofte kommer til at handle om den stadig dårligere økonomi, vi oplever som resultat af en mangelfuld kommunal udligning. Derfor bliver det også sidste gang, at ordet ”udligning” optræder i denne kronik. 

Skriv hvad du søger