Illustration: Morten Voigt
Illustration: Morten Voigt
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 22 / 2018

Pædagogerne er i gang med at ændre egen adfærd

Det kræver meget selvindsigt og til tider nærmest ligefrem detektiviske evner at arbejde med autisme. Og på Baunegård i Københavns Kommune er antallet af magtanvendelser faldet i takt med, at pædagogerne har lært sig nye metoder.
tekst Sidsel Boye

På døgninstitutionen Baunegård er der et barn, som bare ikke vil børste sine tænder. Pædagogerne tror, at det er selve tandbørstningen, barnet har en modvilje imod. Men de finder ud af, at barnet er særligt følsomt, og at det i virkeligheden er badeværelset, kulden i gulvet, fugten og lydene, det ikke kan holde ud. Løsningen bliver, at barnet børster tænder i køkkenet eller med et vandglas. Det sprøjter lidt, men det kan jo tørres op.

Center for Børn med Handicap

Center for Børn med Handicap i Københavns Kommune har cirka 200 medarbejdere og driver fem institutioner med 70 børn og unge. Hver institution har sin egen profil og dækker tilsammen et bredt behov for døgnophold, aflastning eller behandling. En af dem er Baunegård i Værløse. Baunegård har 35 ansatte og huser 12 børn i alderen fra 6 til 18 år, som alle har en form for autisme.

Baunegård er et behandlingstilbud for børn og unge med autisme, og lederen af Baunegård, Lene Benn, bruger eksemplet med tandbørstningen, når hun skal illustrere, hvordan hendes medarbejdere kommer børnene i møde på en særlig måde.

Skriv hvad du søger