De femårige flytter rundt på små glimmerlandskaber med lego, perler, vinpropper og meget andet, så de kan fotografere udviklingen. Foto: Jakob Carlsen
De femårige flytter rundt på små glimmerlandskaber med lego, perler, vinpropper og meget andet, så de kan fotografere udviklingen. Foto: Jakob Carlsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 21 / 2018

Børn fotograferer glimmermåner og rumvæsner

Årets dagtilbud er en kulturinstitution med tremåneders fordybelsesperioder, hvor børnene prøver kræfter med filmredigering, når de har dokumenteret deres dag med tablettens kamera. Der er plads til historier om chokolademænd i rummet og glimmereksplosioner.

Den tunge røde dør ind til den gamle landsbyskole skaber nogle særlige rammer om Børnehuset Nyrup i Helsingør Kommune, der i slutningen af november blev kåret til Årets dagtilbud. Institutionen fik overrakt et diplom af børne- og socialminister Mai Mercado (K), der nu hænger i indgangen sammen med børnenes malerier og det fladskærms-tv, der viser de stop-motionfilm, som både vuggestue- og børnehavebørnene producerer. Lige nu er indgangen fyldt med kreationer fra rummet, som er børnehusets tema, indtil julen for alvor tager over. 

På en helt almindelig fredag, hvor vi besøger Børnehuset Nyrup, dekorerer to to-årige deres papmache måner med sølvglimmer, mens det bliver filmet af en pædagog. Imens er en gruppe 3-4 årige i gang med at male deres papmache Venus gul, samtidig med at en anden gruppe skubber rundt med en chokolademand på et underlag af laminerede rumlandskaber, de selv har malet. Chokolademanden skal rykkes rundt, så der kan tages de helt rigtige billeder til stop-motionfilmen. Og så er der de 4- og 5-årige, der både filmer og speaker til deres film om rummanden på Mars, der spiser pølser og udforsker glimmereksplosioner. Historierne har børnene selv skabt. 

For at det kan lade sig gøre, at en pædagog kan være sammen med små grupper på to, tre eller fire børn for at lave filmprojekter, er der andre pædagoger, der er på legepladsen med de resterende børn. Det er en ledelsesmæssig prioritering, at der skal være plads til den form fordybelse, fortæller børnehusets leder, Eva Meyer. 

Skriv hvad du søger