Illustration: Mark Airs
Illustration: Mark Airs
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 17 / 2018

Borgerforslag bekymrer borgmestre

Presset fra borgerdrevne forslag vækker bekymring hos borgmestrene. Alligevel vælger flere kommuner den løsning, når de skal inddrage borgerne.
tekst Narin Frausing Korkmaz

Det er kun et par år siden, at de første begyndte at diskutere borgerforslag rundt omkring i byrådene. Alligevel har 20 kommuner allerede nu vedtaget ordningen med de borgerdrevne forslag, og senest har Lejre Kommune tilsluttet sig forsøget. I slutningen af august besluttede byrådet, at unge helt ned til 15 år nu kan stille et forslag, hvis de har samlet mere end 650 underskrifter. Selvom borgmester Carsten Rasmussen (S) ser muligheder i, at flere end bare de traditionelle vælgere kan engagere sig i kommunens politik, udløser borgerforslagene også en række bekymringer hos den erfarne borgmester. 

– Faren ved borgerforslag er jo, at nogen vil blive skuffede. Nogle borgere vil have en opfattelse af, at hvis man får 650 til at skrive under på det, så skal det også gennemføres, men det er jo ikke ensbetydende med, at det bliver gennemført, siger borgmester Carsten Rasmussen.

Borgerforslag

Almindelige borgere kan stille et forslag i byrådet eller Folketinget efter at have indsamlet et bestemt antal underskrifter.

Skriv hvad du søger