Foto: Mathias Christensen / Ritzau Scanpix
Foto: Mathias Christensen / Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 15 / 2018

Psykisk syge har succes med rygestop

Nyt dansk studie viser, at det lykkes for overraskende mange med alvorlig psykisk sygdom at kvitte cigaretterne, når de tilbydes et rygestop-kursus. 30 procent er røgfri efter et halvt år, og det er et imponerende resultat for en sårbar gruppe.

Det lykkes for 30 procent af rygerne med en psykiatrisk diagnose at forblive røgfri efter seks måned-er, når de deltager i et rygestoptilbud. Det viser en ny stor dansk undersøgelse. Succesraten er lidt lavere end hos borgere uden mental sygdom, hvor 38 procent gennemfører et rygestop. Men det er en overraskende høj succesrate for så sårbar en gruppe af rygere.

– Da vi fik resultaterne, tænkte vi: Hold da op! Det er et rigtig højt tal og meget mere positivt end det billede, man normalt har af denne gruppe, siger Hanne Tønnesen, professor ved Syddansk Universitet og centerleder for WHO Collaborating Center.

Hanne Tønnesen har sammen med en række andre forskere stået for det danske studie, der er baseret på data fra Rygestopdatabasen. Inden studiet var både hun og kollegaerne præget af den udbredte forestilling om, at mennesker, der lever med for eksempel svær depression eller skizofreni, sjældent får gavn af et tilbud om rygestop. 

Skriv hvad du søger