Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 14 / 2018
Leder

Når vi i kommunerne indgår aftaler, holder vi dem

tekst KL

Efteråret står for døren, og det er højsæson for budgetlægning i kommunerne. Budgettet er en af de allervigtigste opgaver for kommunalbestyrelsen, for her finder de velfærdspolitiske prioriteringer sted.  

Meget er på spil i alle 98 kommuner, men kommunerne har også en stor og vigtig opgave at løse i fællesskab. Økonomiaftalen sætter de overordnede økonomiske rammer, og hver kommune skal bidrage til, at de 98 under ét holder sig indenfor. 

Det er en vanskelig opgave og kræver et tæt samarbejde og koordinering med hinanden. Selv en mindre overskridelse i vores regnskab for 2017 var for få måneder siden ved at føre til permanente sanktioner i forhold til vores anlægsregnskaber. Vi har derfor alle en stor og fælles forpligtelse til at få det økonomiske puslespil til at gå op.   

Aftalesystemet giver kommunerne indflydelse på de økonomiske og politiske rammer for velfærden og det lokalpolitiske arbejde. Til gengæld er der en klar forventning om, at kommunerne kan overholde de rammer, der er aftalt. Det er ikke mærkeligt, fordi kommunernes økonomi udgør cirka halvdelen af de offentlige udgifter og derfor er helt centrale for realiseringen af den økonomiske politik, som flertallet i Folketinget vedtager. Overholdelsen af de økonomiske rammer er derfor helt afgørende for tilliden til kommunerne.

Når økonomiaftalen indgås for kommunerne under ét, sikres den enkelte kommune frihedsgrader i forhold til de økonomiske dispositioner i budgettet, men der følger også et stort ansvar med i forhold til fællesskabet. 

Også i år bliver det en krævende proces, når budgetterne skal bringes i mål – ikke bare i den enkelte kommune, men også fælleskommunalt. Den opgave tages der for alvor fat på i den kommende tid, hvor borgmestrene flere gange skal mødes og drøfte, hvordan kommunerne under ét sikrer, at budget 19 bliver i overensstemmelse med aftalen. •

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Når vi i kommunerne indgår aftaler, holder vi dem Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger