I ottende klasse gik det helt galt for Hanna. Angsten tog over, og hun var ikke i skole i et helt år. Foto: Hung Tien Vu
I ottende klasse gik det helt galt for Hanna. Angsten tog over, og hun var ikke i skole i et helt år. Foto: Hung Tien Vu
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 11 / 2018

Hvad gør man, når angsten tager over?

Flere børn og unge får angst. Det går ud over skolegangen. Odense Kommune har lavet en skole for unge i udskolingen med angst, der samarbejder med Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Syddanmark.

Hanna ligner til forveksling en helt almindelig blond teenagepige. Men sådan følte hun sig absolut ikke. Ifølge egne ord har hun aldrig været glad for at gå i skole. Men da det kom til syvende klasse,  gik det helt galt. Den sociale angst tog helt og aldeles over.

– Jeg var nervøs og prøvede på alle måder at undgå opmærksomhed. Jeg kunne sidde hele timen og tænke på, hvornår jeg skulle rejse mig og hente en bog, så det gav mindst mulig opmærksomhed. Frikvartererne var endnu værre. Så skulle jeg selv finde på noget. Jeg sad mest alene med høretelefoner på, fortæller Hanna, der nu er 16 år.

– De troede bare, at jeg var en typisk teenager og doven, siger hun.

Ude og nede et år

Det endte med, at Hanna helt droppede ud af skolen. Hele ottende klasse var hun overhovedet ikke i skole og sad derhjemme. Stress førte til angst, som førte til depression. Hun kunne overhovedet ikke bevæge sig ud i verden.

Marit Boesen, der er mor til Hanna, måtte sygemelde sig fra sig arbejde. Hun kunne ikke lade den angstfyldte teenager sidde alene hjemme.

Skriv hvad du søger