Foto: Mathias Bojesen / Ritzau Scanpix
Foto: Mathias Bojesen / Ritzau Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 09 / 2018

Uden fællesskabet trives vi ikke

God trivsel i skoler og daginstitutioner er altafgørende, hvis færre unge i fremtiden skal rammes af angst og depression. Men lærere og pædagoger kan ikke løfte danskernes dårlige mentale sundhed alene, siger forskere.

Mennesket er et flokdyr – og uden flokken bliver vi ensomme og mister livslysten. Fællesskabet er derfor kodeordet i de anbefalinger om arbejdet med mental sundhed, som Sundhedsstyrelsen netop har sendt til kommunerne. Den nye forebyggelsespakke indeholder opdateret viden på området og fremhæver vigtigheden af at arbejde med især børn og unges trivsel i dagtilbud og skoler. 

– Vi har fået mere solid viden om, hvad der styrker den mentale sundhed. Vi ved i dag, at blandt andet gode positive fællesskaber er helt afgørende for menneskers trivsel. Det bekræftes af flere undersøgelser både nationalt og internationalt, siger Mille Kathrine Pedersen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen. 

Vi trives i flok

Dyrk idræt, vær frivillig eller læs en bog – og gør det sammen med andre. Mennesker, der er aktive i foreninger eller grupper, har 75 procent større chance for at trives godt sammenlignet med andre. 

Det kan også betale sig at stå klar, når naboen har brug for hjælp. Hjælper man andre mindst en gang om ugen, er der 90 procent større sandsynlighed for høj mental sundhed.

Kilde: Tallene stammer fra 2017 hvor partnerskab­et ABC for mental sundhed kortlagde danskeres mentale sundhed. Læs mere på www.abcformentalsundhed.dk

Skriv hvad du søger