– Vi har svære forhandlinger foran os, og en aftale ligger ikke på den flade, men det er reelle forhandlinger, siger Anders Bondo. Arkivfoto
– Vi har svære forhandlinger foran os, og en aftale ligger ikke på den flade, men det er reelle forhandlinger, siger Anders Bondo. Arkivfoto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 03 / 2018

Bondo trækker matematiklærerkortet

Island har netop indført ligeløn ved lov, og det signal tager de kommunalt ansattes topforhandler, Anders Bondo, imod med kyshånd op til den aktuelle forhandlingsrunde. Ligeløn er et af mange krav til O.18. Sammen med lærernes arbejdstid og reallønsløftet.
tekst Sidsel Boye

Skal man tage udgangspunkt i lønudviklingen over den seneste godt 20-årige periode, eller skal man tage udgangspunkt i de seneste små 10 år efter finanskrisen? Spørgsmålet har vital betydning for de aktuelle overenskomstforhandlinger. Og topforhandler for 500.000 kommunalt ansatte Anders Bondo er ikke i tvivl, når han peger på kurverne over 20 års lønudvikling på  henholdsvis det private- og det kommunale arbejdsmarked, som han har hentet frem på sin computerskærm. 

– Jeg er matematiklærer, så den slags ting er jeg ret god til at gennemskue, og det tror jeg også, de fleste kan forstå. Som matematiklærer ville jeg aldrig tage en lille bid af en statistik og bruge det som udgangspunkt for en forhandling. Vi havde et efterslæb på lønnen i forhold til det private arbejdsmarked i mange år. Det fik vi hentet i 2008, sådan at vi nu målt over den 20-årige periode,  ligger hvor vi skal, nemlig lige under de privates lønudvikling. Vi skal ikke være lønførende, men vi skal heller ikke halte bagud, som vi gjorde i 2007, og vi vil ikke straffes for, at det lykkedes os at indhente efterslæbet, siger han.

Ligeløn og lavtlønsløft

At få skabt en enighed om lønudviklingen og få aftalt en reguleringsmekanisme, der gør, at de kommunalt ansatte følges parallelt med de privates lønudvikling, er bare nogle af de temaer, der er med, når O.18-forhandlingerne går op i gear i februar. Et andet tema er ligeløn og et lavtlønsløft.

Skriv hvad du søger