Med en bred konstituering på trods af absolut flertal viser man ydmyghed og vilje til samarbejde, mener Erik Nielsen (S), Rødovre. Foto: Per Gudmann / Scanpix
Med en bred konstituering på trods af absolut flertal viser man ydmyghed og vilje til samarbejde, mener Erik Nielsen (S), Rødovre. Foto: Per Gudmann / Scanpix
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 35 / 2017

Magten deles bedst mellem flere

I 20 af landets kommuner fik borgmesterpartiet absolut flertal efter valget i sidste måned. De kunne sætte sig alene på det hele, men det har ingen af dem valgt at gøre. I stedet har de valgt at dele ud af magten.
tekst

”The winner takes it all” kalder man det i amerikansk politik. Her går alle taberens stemmer ”til spilde” i de stater, hvor de ikke får flertal. Men sådan ser det ikke ud, når det gælder dansk kommunalpolitik. Konstitueringerne er nu på plads, og i størstedelen af de 20 kommuner, hvor borgmesterpartiet fik absolut flertal, har man indgået brede konstitueringer, og i flere tilfælde har man formået at få alle partier i byrådet med. 

Det gælder blandt andet i Jammerbugt Kommune, hvor Mogens Gade (V) og partiet fik 14 ud af de i alt 27 mandater i kommunen. Borgmesteren har dog aldrig følt sig fristet til at lade Venstre sætte sig på det hele i kommunen. Det ville være kortsynet og tjener ikke kommunen, mener han. I stedet har han altid været meget opsat på at få alle med.

– Det er givende for demokratiet, at alle er en del af det. Samtidig giver det en god start. Man viser ydmyghed og at man gerne vil samarbejdet på trods af, at man selv kunne bestemme det hele. Det er et rigtig godt signal, og det er det brede samarbejde, der har drevet Jammerbugt til der, hvor vi er i dag, siger han.

Skriv hvad du søger