Foto: Casper Dalhoff / Ritzau Foto
Foto: Casper Dalhoff / Ritzau Foto
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 33 / 2017

Valg-maskineriet skal fintunes

Ved hvert valg forsøger kommunerne sig med forskellige tiltag for at øge valgdeltagelsen. Men de mange tiltag mangler evidens for, om de virker, mener valgforsker Kasper Møller Hansen. Derfor bør KL, Danske Regioner og kommunerne slå sig sammen med forskere til næste gang.
tekst Sille Olsen og Amalie Guldborg Olesen

Elever har været med til at bygge talerstole i Roskilde, i Næstved havde man demokrativenner, som skulle engagere deres netværk, og i Sønderborg gav man de unge bordfodboldborde og fik dem til at underskrive en pligterklæring på, at de ville stemme.

Nyhedsmagasinet Danske Kommuner (NDK) har i løbet af valgperioden talt med ni forskellige kommuner, der alle har forsøgt at tænke kreativt og ud af valgboksen for at få flere til at stemme. Men af de ni kommuner lykkedes det kun at hæve stemmeprocenten i Sønderborg og Roskilde. Og på landsplan er stemmeprocenten faldet med knap ét procentpoint, fra 71,9 procent i 2013 til 70,8 i år. Valgforsker Kasper Møller Hansen tror på, at det er en god ide med kreative tiltag, men de skal være evidensbaseret.

– Udgangspunktet er, at det er super og godt med de fine, kreative tiltag. Men de er ikke gennemført på en måde, så vi kan sikre evidensen. Så vi kommer aldrig til at vide, om de har virket, eller om valgdeltagelsen ville være lavere, hvis de ikke havde været der, siger han.

Spredehagl

Skriv hvad du søger