Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 31 / 2017
Hovedstaden

Det rødgrønne billede består

Det er socialdemokratiske og konservative kommuner, der dominerer Region Hovedstaden. Der er ikke nødvendigvis absolut flertal, men de har symbolsk betydning for partierne, som gamle højborge, det ville gøre ondt at tabe. Men der kommer formentlig ikke til at ske vildt mange forandringer i regionen, hvor der mange steder er en lang og holdbar borgmestereffekt.
tekst Tom Ekeroth

Landet rundt mod valget

I fem uger i træk kigger Nyhedsmagasinet Danske Kommuner i krystalkuglen og tegner et billede af det kommunalpolitiske landskab op til valget 21. november. Vi er denne gang kommet til de 29 kommuner i Region Hovedstaden.

Region Hovedstaden

ALBERTLSLUND

I kommunalbestyrelsen er der syv partier. S, SF og Enhedslisten har tilsammen 14 uf af de 21 pladser. Derudover er der et radikalt medlem.

Blå blok er på tilsammen seks pladser med DF som største parti. Albertslund har siden 1970 kun haft tre borgmestre.

Steen Christiansen, som er den tredje, fortsætter efter valget.

ALLERØD

Kommunalbestyrelsen er en af de relativt få i landet, hvor Dansk Folkeparti ikke er repræsenteret. Otte partier, en lokalliste og en løsgænger deler 21 pladser med de konservative som det største parti med pladser og borgmesterposten, som Jørgen Johansen fik efter et langt og til tider turbulent konstitueringsforløb.

Både Nye Borgerlige og Alternativet er repræsenteret med henholdsvis to og et mandat. Socialdemokratiets borgmesterkandidat er Miki Dam Larsen og Venstres Karsten Längerich. Karsten Längerich er ikke medlem af kommunalbestyrelsen.

De to partier har hver tre mandater mod de syv konservative, og selvom Allerød har været konservativ siden 1994 er kommunen en af områdets mest uforudsigelige.

BALLERUP

Ganske vist har Socialdemokratiet fået tilført et medlem fra Dansk Folkeparti, men partiet stod stærkt i forvejen. Med 15 ud af 25 pladser er Ballerup en ægte højborg.

Næststørste parti er Venstre med fem pladser. Dansk Folkeparti to medlemmer, hvilket betyder, at Nye Borgerlige er repræsenteret i byrådet.

Jesper Würtzen er også borgmester efter den 21. november. 

BORNHOLM

Winni Grosbøll fik ved det seneste kommunalvalg 30,4 pct. af de afgivne stemmer.

Hun har været borgmester siden 2010 og vil formodentlig efter det kommende valg sidde endnu mere sikkert.

Grosbøll har fået synliggjort Bornholm, ikke bare gennem Folkemødets store succes.

Socialdemokratiet har 12 af de 27 pladser.

Venstre har halvt så mange pladser, så det er en svær opgave for viceborgmester Søren Schow.

BRØNDBY

Kent Max Magelund (S) har været fungerende borgmester siden 2015 og overtog officielt posten 1. marts 2017.

Han har absolut flertal på 10 pladser ud af de 19, og den tidligere topidrætsmand vil også efter 21. november være borgmester i den sportsglade kommune.

DRAGØR

Den lille kommune, der er i gruppe med økommunerne, var efter sidste valg ramme om et af dramaerne. Første var socialdemokraten Allan Holst borgmester, så blev det Peter Læssøe, Tværpolitisk Liste, for at ende med Eik Dahl Bidstrup (V).

Spidskandidaterne er der stadig, og Dansk Folkepartis Morten Dreyer var tidligere i valgkampen ude med et debatindlæg om, at DF ikke burde holde sig tilbage, men være klar til kæden, hvis chancen er der.

Tværpolitisk Liste er størst med fem mandater, S har tre, Konservative, DF og Venstre hver to.

I kommunalbestyrelsen sidder også den tidligere konservative borgmester Asger Larsen, der nu repræsenterer Liberal Alliance. Dragør er en rigtig svingkommune, og det er ikke usandsynligt, at magten skifter.

Til hvem er ret uforudsigeligt.

EGEDAL

I begyndelsen af året gav Willy Elisasen (V) borgmesterkæden videre til Karsten Søndergaard. Venstre er størst med seks mandater ud af de 21.

Tilsammen har blå blok 13 mandater og må formodes at kunne holde borgmesterposten.

I kommunen er op mod 5000 personlige stemmer ”hjemløse”, dels fordi Eliasen forlader politik, dels fordi Det Konservative Folkeparti mistede sin spidskandidat, Jens Jørgen Nygaard, der døde i sommer.

FREDENSBORG

Der er ikke meget forskel på blokkene i Fredensborg, men der har været vandringer imellem dem. Venstre har mistet to i perioden, og det betyder, at Liberal Alliance er oppe på tre pladser.

Dansk Folkeparti står ifølge tidlige meningsmålinger til en fremgang på landsplan, om de bliver tungen på vægtskålen i Fredensborg ved vi først den 22. november.

Thomas Lykke Pedersen (S) har været borgmester siden valget i 2009. Venstres borgmesterkandidat, Lars Søndergaard, har siddet i byrådet siden 1985, men er oppe mod to perioders borgmestereffekt.

Han er leder af borgerservice i Halsnæs Kommune.

FREDERIKSBERG

Kommunen har altid været konservativ, men ved de seneste valg har der været gisninger om Det Konservative Folkeparti med Jørgen Glenthøj i spidsen kunne holde skansen i Danmarks arealmæssigt mindste kommune.

Noget af snakken stammer nok fra, at De Radikale ved et folketingsvalg blev det største parti. Men det er jo ikke nogen hemmelighed, at borgerne stemmer forskelligt ved de to slags valg.

Rød blok har tilsammen ni af de 25 pladser, og De Radikale har ved begyndelsen af valgkampen ”opsagt” det mangeårige samarbejde med Konservative. Det er altid interessant at se jobsammensætningen i kommunalbestyrelser.

Frederiksberg har ikke færre end fire advokater, en af dem Venstres Jan E. Jørgensen er også folketingsmedlem. Og her er også Laura Lindahl, der sidder i Folketinget for Liberal Alliance. Men kan Vatikanstaten, som Frederiksberg også kærligt kaldes på grund af sin placering midt i København, erobres?

Det ville gøre ondt på de konservative, og det kan godt være, at løbet bliver tæt. Men Frederiksberg vil fortsat være konservativ efter den 21. november.

FREDERIKSSUND

Det var tæt i Frederikssund i 2013, og det bliver det sikkert også denne gang. Ole Find Jensen (S) forlod borgmesterposten ved valget, og partiet tabte magten til Venstre, John Schmidt Andersen blev borgmester.

Men faktisk var den socialdemokratiske spidskandidat  Tina Tving Stauning – som ikke er i familie med Thorvald – en større stemmesluger.

Hun fik 2651 stemmer, og John Schmidt Andersen fik 2402.

V og S er lige store med otte mandater hver. Frederikssund kan være en af de kommuner, der ryger tilbage til S.

FURESØ

Socialdemokratiet har ni pladser, Enhedslisten har en, De Radikale en. Derudover en lokalliste, som støtter S. Venstre, Konservative og Liberal Alliance har tilsammen otte pladser. Som en af de få kommuner er Dansk Folkeparti ikke repræsenteret.

Furesø Kommune har en omtumlet fortid: Farum med skandalerne og Værløse, hvor mange var imod sammenlægningen. Men det er ti år siden.

Ole Bondo Christensen (S), der før borgmestertiden var embedsmand – kontorchef i Beskæftigelsesministeriet – har formodentlig gode chancer for at blive siddende.

GENTOFTE

Hans Toft (K) har været borgmester siden 1993, og der er ingen tvivl om, at han næste år kan holde sit 25 års jubilæum.

Ganske vist har de konservative ikke længere absolut flertal – to er gået ud af partiet, så det nu har ni af de 19 pladser, men det konservative styre fortsætter i næste periode. Og sikkert i næste igen.

GLADSAXE

Karin Søjberg Holst overlod borgmesterposten til Trine Græse lige før sommerferien, så hun har haft tid til at overtage lidt af borgmestereffekten.

Der et stykke til Karin Søjberg Holsts 4644 personlige stemmer, men selvom Socialdemokratiet ikke har absolut flertal, sidder rød blok sammen med De Radikal på 16 af 25 pladser, og det mest sandsynlige er, at Trine Græse fortsætter efter valget.

GLOSTRUP

Glostrup havde været socialdemokratisk styret frem til valget i 2009, hvor John Engelhardt (V) overtog borgmesterposten. I dag er der kun fem partier i kommunalbestyrelsen: V 7, S 7, DF 3, SF 1, Enhedslisten 1. Med andre ord et ret lige styrkeforhold.

Socialdemokraternes spidskandidat hedder Lisa Ward, men nr. to på opstillingslisten er Søren Enemark, tidligere borgmester, der fik en ubetinget dom for magtmisbrug på 30 dage.

Han er for længst blevet valgbar igen. Og spørgsmålet er, om han kan give partiet det løft i stemmer, der forrykker magten.

GRIBSKOV

Det er venstreland, Kim Valentin (V) er borgmester i. Ganske vist tog Konservative magten i 2009 og beholdt borgmesterposten til 2013, men det er også her, Lars Løkke Rasmussen var kommunalpolitiker (Græsted-Gilleleje 1986 til 1997) og Thor Pedersen borgmester (Helsinge 1978 til 1986).

Venstre har ti mandater, Dansk Folkeparti har to og de konservative et. Socialdemokratiet har fire, Enhedslisten et og Alternativet et. Men så er der lokallisten Nytgribskov, som har fire pladser og borgmesterkandidaten Anders Gerner Frost.

Hvis navet er bekendt, er det fordi, han som ejendomsmægler har været en del af Hammerslag. Han er bestemt ikke chanceløs.

HALSNÆS

Da Qasam Nazir Ahmad gik fra venstre til Alternativet kom Venstres borgmester, Steen Hasselriis, reelt i mindretal. Venstre har nu seks pladser, mens Dansk Folkeparti har fire ud af de 21.

Socialdemokratiet er største parti med otte pladser og en ny borgmesterkandidat, den 33-årige tidligere overkonstabel og brandmand Steffen Jensen, der blev valgt ind i 2013.

Socialdemokratiet har noget borgmestereffekt med Helge Friis, der genopstiller. Han var med 1998 stemmer den største stemmesluger i ved sidste valg.

HELSINGØR

Den tidligere minister Benedikte Kiær (K) har ifølge lokale kilder klaret skiftet fra Folketinget til Helsingør godt.

Partiet har ni af de 25 pladser og er i valgforbund med Dansk Folkeparti, som har 1. viceborgmesterposten.

I øvrigt er den tidligere borgmester, Per Tærsbøl, stadig opstillet.

HERLEV

Regionens stærkeste højborg. Af de 19 pladser sidder Socialdemokratiet på 13.

Thomas Gyldal Petersen har landets højeste stemmetal, 35 procent af de afgivne stemmer, så her er der ikke meget tvivl om, hvem der er borgmester efter den 21. november.

HILLERØD

Stemningen mellem borgmesterpartiet, Det Konservative Folkeparti, og byrådets største parti, Venstre, er ikke god, og Klaus Markussen (V) går, som han siger, benhårdt efter borgmesterposten.

Det sandsynlige er, at det ikke lykkes for Konservative at konstituere sig til posten.

Så det bliver formodentlig enten Ole Markussen eller den tidligere socialdemokratiske borgermester Kirsten Jensen, der tager over.

HØJE-TAASTRUP

Kommunen har tidligere været konservativ, men var fra 1986 til 2006 socialdemokratisk, så derfor vakte det opmærksomhed, da Michael Ziegler (K) vandt borgmesterposten.

Siden har han styrket sit mandat, og de konservative har nu ni af de 21 pladser.

Dansk Folkeparti har to pladser og formodentlig også efter valget en nøgleposition. Og formodentlig vil Ziegler kunne fortsætte.

HØRSHOLM

Morten Slotved (K) har haft to perioder som borgmester, og sådan som mandaterne fordeler sig i kommunalbestyrelsen skal der en meget voldsom vælgervandring til for, at han ikke får den næste med.

De konservative har otte ud af de 19, Venstre fire, DF er forsvundet ind i Liberal Alliance, som så her er oppe på tre mandater.

Socialdemokratiet sidder på to pladser.

HVIDOVRE

Fire politikere har forladt to partier og en lokalliste. Så hvis man skal vurdere, hvordan valget i den københavnske vestegnskommune falder ud, er man nødt til at se på valgresultatet. Helle Adelborg (S) råder som borgmester over otte af de 21 pladser i kommunalbestyrelsen.

Dansk Folkeparti er næststærkest med et af partiets mest kendte navne Mikkel Dencker som 1. viceborgmester. DF har fire pladser nu og havde oprindeligt fem. Hvidovrelisten er nede på to, men havde oprindeligt tre mandater. Der kan jo teoretisk være et flertal uden om Socialdemokratiet, men det vil kræve, at Hvidovrelisten er parat til at støtte Mikkel Dencker.

Dansk Folkeparti vil formodentlig gå frem, men det er svært at forestille sig, at der vil være blå stemmer nok alligevel. Så det er mest sandsynligt, at Helle Adelborg fortsætter.

ISHØJ

Den 71-årige socialdemokrat Ole Bjørstorp har siddet 35 år i byrådet og været borgmester siden 2001.

Han har absolut flertal med ti ud af 19 pladser.

Næststørste parti er Dansk Folkeparti med tre mandater. Bjørstorp er også borgmester efter den 21. november.

KØBENHAVN

Enhedslisten vil få et godt valg, og De Radikales tumultagtige forløb vil forstærke Alternativets chancer for en borgmesterpost.

Venstre har satset hårdt med Cecilia Lonning-Skovgaard, der er ”tough on (indvandrer)crime”. Det er valgtaktisk begavet at have den højt profilerede Marcus Knuth nederst på listen. Jeg gætter på, at han bliver valgt alligevel.

På listen er i øvrigt også Lena Holm Jensen, tidligere borgmesterkandidat i Lejre og datter af tidligere borgmester og KL-formand Evan Jensen.

Men selvom Venstre satser offensivt, har man ikke nogen forestilling om at kunne erobre overborgmesterposten, jo, det er målet, men ikke nu og måske heller ikke næste gang. Og overborgmesterposten? Frank Jensen igen.

LYNGBY-TAARBÆK

Som i mange andre kommunalbestyrelser har der været trafik mellem partierne. Konservative har fået et medlem fra Venstre, et andet medlem af Venstres gruppe er blevet løsgænger.

Til gengæld er Dansk Folkepartis eneste politiker blevet medlem af Venstre. Stillingen mellem Venstre, Konservative og Socialdemokratiet er ret lige.

Sofia Osmani blev borgmester ved sidste valg, hvor Søren P. Rasmussen (V) havde haft en enkel periode i kommunen, som ellers udelukkende havde haft konservative borgmestre fra 1970.

Men Lyngby-Taarbæk er ikke så markant konservativ som naboen Gentofte. Det mest sandsynlige er, at Sofia Osmani fortsætter, men man kan ikke helt udelukke, at den ret markante socialdemokratiske borgmesterkandidat Simon Pihl Sørensen kan erobre posten.

K, S og V er nogenlunde lige store, så to af dem er formodentlig nødt til at finde sammen. Kommunen er kendt for dramatiske konstitueringer. Sådan kan det også blive denne gang.

RØDOVRE

Erik Nielsen har været borgmester siden 1994, og der er ingen grund til at tro, at han ikke skulle nå 25 års jubilæet.

Socialdemokratiet i Rødovre har ganske vist ikke længere absolut flertal, men S sidder dog med ni af de 19 mandater.

SF har en plads, Enhedslisten to og Dansk Folkeparti er kommunalbestyrelsens næststørste parti med fire pladser.

RUDERSDAL

Venstre har ikke længere absolut flertal, men det borgerlige flertal på 14 ud af 23 bliver næppe rystet.

Alt tyder på, at Jens Ive (V), der afløste Erik Fabrin som borgmester i 2012, også er borgmester efter valget.

TÅRNBY

Henrik Zimino (S) har siddet i kommunalbestyrelsen siden 1974 og været borgmester i 24 år. Nu overlader han kandidaturet til 1. viceborgmester Allan Steenberg Andersen, men har dog valgt at genopstille til kommunalbestyrelsen.

Selvom Tårnby fylder en pæn del af Amager, Københavns Lufthavn ligger i kommunen, og kommunen ligger mod øst, så har den et fællesskab med Vestegnskommunerne, når man ser på blandingen af boliger og et stor islæt af socialdemokratiske vælgere.

VALLENSBÆK

”Den grønne ø i det røde hav” er der nogen, der kalder Vallensbæk, og den lille kommune er ganske rigtigt omgivet socialdemokratisk kommuner.

Henrik Rasmussen (K) har et solidt flertal på otte pladser ud af de 15 i kommunalbestyrelsen. Skulle det usandsynlige ske, at der blev brug for støtte, så er Danske Folkeparti repræsenteret af Carina og Kenneth Kristensen Berth.

Han har i begyndelsen af valgkampen udtalt, at ”Helvede fryser til is før vi samarbejder med S”. Det skal ikke kunne siges, om der er ved at blive køligt i det underjordiske departement.

Til gengæld er det helt sikkert, at Vallensbæk også efter valget er konservativ.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Det rødgrønne billede består Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger