Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 29 / 2017
Syddanmark

Det svinger på Fyn

Fyn kan nærmest skifte fra blå til rød og modsat ved et enkelt valg. Det afgørende kan blive, hvor DF går hen med sin indflydelse. I Region Syddanmark med relativt mange svingkommuner kan partiet blive kongemagere. Eller konger og dronninger selv.
tekst Tom Ekeroth

Landet rundt mod valget

I fem uger i træk kigger Nyhedsmagasinet Danske Kommuner i krystalkuglen og tegner et billede af det kommunalpolitiske landskab op til valget 21. november. Vi er denne gang kommet til de 22 kommuner i Region Syddanmark.

Region Syddanmark

ASSENS

Hele seks kommuner blev samlet i Assens. Flere af dem i høj grad tidligere svingkommuner. Finn Brunse (S), der havde været borgmester i Tommerup, tabte ved sidste valg til Søren Steen Andersen (V), der har været byrådsmedlem siden 1998.

Assens har 29 medlemmer i byrådet. Blå blok sidder med 16 pladser, Venstre er det største parti med 11 pladser mod Socialdemokratiets 10.

Matematikken giver også her Dansk Folkeparti gode muligheder i en konstituering, og Jens Henrik Thulesen Dahl, storebror til partiformanden og borgmesterkandidat, har åbnet muligheden for at konstituere sig med Socialdemokratiet og ”et venstrefløjsparti”.

Mon ikke han tænker på SF, der har en enkelt plads i byrådet i Assens.

BILLLUND

Hvis LEGO bliver forkølet, så begynder Billund at nyse, men selvom klodsimperiet senest har besluttet sig for at fyre, så går det meget godt.

Det gør det også for den 65-årige borgmester Ib Kristensen (V), der har været medlem af byrådet fra 1998 og borgmester, først i Grindsted, fra 2002.

Venstre har 13 pladser og sammenlagt sidder blå blok på 17 pladser ud af de 25. Så intet skifte i Billund.

ESBJERG

Det var en sensation, da Johnny Søtrup (V) i 1994 erobrede byen, der på det tidspunkt også blev kaldt ”Danmarks røde hjørne”, og han har holdt fast i magten siden.

Venstre har 15 pladser ud af de 31, men i den borgerlige del er der også Liberal Alliance med en plads, Borgerlisten med en og Liberalt Folkeparti med to. Det sidste består af far og søn Freddie og Kim Madsen. Socialdemokratiet har ni pladser, SF to og Enhedslisten to.

Det kan blive svært for Socialdemokratiets kandidat, John Snedker, at generobre den gamle højborg, men flere spår et tæt løb mellem de to blokke. Et par ubekendte er dog om Madsen senior og junior kan snuppe stemmer fra Dansk Folkeparti, og hvor Johnny Søtrups ledige personlige stemmer – 12.728 – går hen.

De repræsenterede en femtedel af afgivne stemmer i Esbjerg i 2013. Venstres nye borgmesterkandidat er viceborgmester Jesper Frost Rasmussen. Han har siddet i byrådet siden 2010 og er administrerende direktør for Din Forsyning.

FAABORG-MIDTFYN

– Jeg er klar til borgmesterposten, sagde Anne Møllegaard Mortensen (DF), 1. viceborgmester tidligere på året. Siden har en meningsmåling udpeget Dansk Folkeparti som kommunalvalgets kommende store vinder. Med fire af de 25 pladser i svingkommunen Faaborg-Midtfyn ligger DF godt til få væsentlig indflydelse på konstitueringen.

Borgmester Christian Thygesen (V) sagde allerede et stykke inde i sin første borgmesterperiode, at han ville nøjes med den ene.

Afløseren er landmand Søren Kristensen og den socialdemokratiske kandidat er seniorkonsulent Hans Stavnsager, der har afløst tidligere borgmester Hans Jørgensen, som forlader politik med valget. Sandsynligvis tager kommunen et sving igen. Men det er så lige hvilken vej.

FANØ

Fra den ene kommunalreform til den næste havde den lille ø med de fantastiske huse udelukkende haft konservative borgmestre.

Den seneste af dem, Kjeld Nielsen (K), sidder stadig i den 11 pladser store kommunalbestyrelse.

Umiddelbart er det mest sandsynlige, at Erik Nørreby (V), ejendomsmægleren, der overtog posten i 2006, beholder den efter valget.

FREDERICIA

Byrådet er på 21 pladser. Socialdemokratiet har 10 pladser, SF og Enhedslisten hver en. Venstre har fem pladser, Dansk Folkeparti har fire pladser og 1. viceborgmesterposten.

Det er er Susanne Eilersen, der har viceborgmesterposten, men hun tabte kampen om at blive partiets borgmesterkandidat til lokalformanden Karsten Byrgesen.

Han er ikke medlem af byrådet, det er Venstres borgmesterkandidat Peder Tind heller ikke, men borgmester Jacob Bjerregaard (S) kom også direkte ind på posten. Venstre har i en enkelt periode haft borgmesterposten, en farverig og omtumlet periode, hvor borgmesteren hed Thomas Banke.

Ellers har kommunen været socialdemokratisk, og det er den formodentlig også efter den 21. november.

HADERSLEV

H.P. Geil (V) har været borgmester fra 1990, først i Gram og siden i Haderslev. Han tabte valget i 2010, men fik borgmesterposten igen ved valget i 2013, hvor han fik cirka 10 procent af de afgivne stemmer. Så der er borgmestereffekt i Haderslev, men DF kan med fire pladser ud af 31 og forventet fremgang også her få meget ud af konstitueringen.

Partiets spidskandidat er Jon Krongaard, 29 år, uddannet lærer, personlig assistent for Anders Vistisen i Europaparlamentet. Dansk Folkeparti er opmærksom på muligheden for at være kongemagere og vil som udgangspunkt støtte en borgerlig kandidat.

Den socialdemokratiske borgmesterkandidat er Henrik Rønnow, som må være valgets mest velspillende. Han er trompetist ved Slesvigsk Musikkorps. Haderslev er en af de fire sønderjyske kommuner, hvor Slesvigsk Parti er opstillet. Partiet peger ikke på nogen på forhånd.  

KERTEMINDE

25 pladser, syv partier og to lokallister i Kerteminde kan skabe dramatiske konstitueringer, men nok ikke så dramatisk, som da socialdemokraten Sonja Rasmussen i 2009 brød med partier og tog borgmesterposten fra Palle Hansborg-Sørensen (S), som oprindelig havde haft borgmesterposten i Munkebo tilbage fra 1990.

Bruddet skabte en iskold stemning i byrådet. Hans Luunbjerg (V) fik borgmesterposten i 2013, men Venstre er kun parti nummer tre, overgået af Socialdemokratiet med syv pladser og Kertemindelisten, som Sonja Rasmussen tilsluttede sig efter at være blevet borgmester, har fem pladser.

DF har tre. SF, som havde Annette Wilhelmsen som byrådsmedlem, har to pladser. Enhedslisten, de radikale, konservative og Borgerlisten sidder på hver en plads. Sonja Rasmussen og Palle Hansborg-Sørensen forlader begge politik.

Den nye spidskandidat for Kertemindelisten hedder Dorte Kempf og Socialdemokratiets nye borgmesterkandidat er Kasper Olesen. Det sandsynlige er et magtskifte i Kerteminde, men ikke særligt sikkert til hvem.

KOLDING

Ud af de 25 pladser i Kolding sidder de borgerlige på 16 med Venstre som det absolut største parti med 12 pladser, DF har tre og konservative en. Socialdemokratiet som havde magten i Kolding frem til valget i 2009 har seks pladser. Så det er en voldsom udfordring for Christian Haugk (S) at generobre den tidligere højborg. Selvom Venstre påvirket af landstendenser skulle tabe mere end partiet vinder på Jørn Pedersens (V) borgmestereffekt, er det ret usandsynligt at Kolding skulle svinge tilbage til S.

LANGELAND

Bjarne Nielsen (V) fik nok af øens store udfordringer, betrængte økonomi og problemer med flygtningecentre, som ellers skulle have hjulpet økonomien.

Han siger farvel til borgmesterposten uden kamp efter to perioder. Hvis man ser på den nuværende mandatfordeling ligner det en let opgave for Venstres nye kandidat Jan Ole Jakobsen. Venstre har 10, Socialdemokratiet tre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten hver en plads.

Men de 10 mandater skyldes, at Borgerlisten Langeland valgte at gå ind Venstre. Det samme gjorde Dansk Folkepartis kandidat Elisa Hansen.

SF har meldt sig ind i valgkampen med formanden for 3F Tonni Hansen som borgmesterkandidat. Han har tidligere siddet i kommunalbestyrelsen og nedlagt sit hverv som næstformand i SF’s landsledelse for at tage del i den lokale valgkamp.

SF kommer ikke til at vælte sig i borgmesterposter, men Tonni Hansen er bestemt ikke chanceløs.

MIDDELFART

I Middelfart valgte borgmesteren Steen Dahlstrøm (S) først at tage orlov for derefter inden for samme uge at stoppe.

Danmarks længstsiddende borgmester overlod posten til Johannes Lundsfryd (S), men valgte efter en kort tænkepause alligevel at stille op allernederst på kandidatlisten, hvilket formodentlig valgtaktisk er godt for partiet. Socialdemokratiet har 11 pladser og dermed en solid placering i byrådet på 25 medlemmer.

Venstres nye borgmesterkandidat, Regitze Tilma, har 12 års erfaring fra byrådet og har markeret sig ret meget, både hun og den jævnaldrende borgmester arbejder med kommunikation.

Det mest sandsynlige resultat er en fortsættelse af det socialdemokratiske styre.

NORDFYN

Blå blok har 15 ud af de 25 pladser i kommunalbestyrelsen. Deraf har Venstre de 11. Nordfyn er en af de få kommuner, hvor Nye Borgerlige er repræsenteret.

Det er René Lundegaard, der tidligere var lokalformand for Dansk Folkeparti, men blev ekskluderet. Området er overvejende Venstreland, selv om den gamle Bogense Kommune havde socialdemokratisk borgmester.

Formodentlig forbliver Nordfyns Kommune blå og Morten Andersen får sin tredje borgmesterperiode.

NYBORG

Den socialdemokratiske borgmester Erik Christensen var helt klar til endnu en periode, da han blev udsat for et af sidste valgs mest opsigtsvækkende kup.

Socialdemokraten Jan Reimer Christensen skiftede parti og gjorde Kenneth Muhs (V) til borgmester. Det konstituerende byrådsmøde var kaotisk med demonstrerende borgere. Der er kun fem partier i Nyborg Byråd: S og V med hver 10 pladser, Dansk Folkeparti har to, SF og Enhedslisten hver en, og så er der en løsgænger.

Erik Christensen er siden blevet medlem af Folketinget, og den nye socialdemokratiske borgmesterkandidat er Vibeke Ejlertsen.

Kuppet er stadig en del af bevidstheden i Nyborg, men Kenneth Muhs greb en mulighed, det gør man i politik, og har siden haft fire år til at skabe borgmestereffekt.

Det bliver S eller V med en lille smule større sandsynlighed for S.

ODENSE

Det er måske regionens mest spændende valg. Eller nervepirrende for dem der er en del af det. Rød og blå blok har henholdsvis 15 og 14 mandater, både de radikale og Dansk Folkeparti har allerede valgt side – hver sin, så selvom mange ikke bryder sig om udtrykket, så er det præsidentvalg mellem Peter Rahbæk Juel (S) og Jane Jegind (V).

Den sidste har arbejdet sig frem til et stort antal personlige stemmer, men Peter Rahbæk Juel kom ind på det rigtige tidspunkt til at komme ud af Anker Boyes skygge.

Med de klare alliancer forud for valget er der næppe overladt meget til konstitueringen. 

SVENDBORG

Af svingkommunerne på Fyn må Svendborg være den mest svingende. Den oprindelige Svendborg Kommune var en socialdemokratisk højborg, men det forsvandt med sammenlægningen. Lars Erik Horneman (V), der var borgmester i Gudme, overtog styret frem til 2010, hvor Curt Sørensen tog over.

Det holdt til valget i 2013, hvor Erik Hornemann vendte tilbage. Venstre, som har modtaget en partihopper i perioden, har nu syv pladser, mens Socialdemokratiet har seks mandater. Svendborg er en af Enhedslistens stærkeste områder i Danmark med fire pladser ud af de 29.

Derudover er der også Tværsocialistisk Liste og SF. Socialdemokratiets borgmesterkandidat hedder Bo Hansen, han er lærer, har siddet i byrådet siden 2010 og er gruppeformand. Han har gode chancer, men Svendborg er en af de kommuner, hvor konstitueringen skal vindes.

SØNDERBORG

Sønderjyllands eneste socialdemokratiske kommune med Erik Lauritzen i spidsen siden sidste valg. I den socialdemokratiske gruppe på 12 ud af de 31 pladser sidder den tidligere socialdemokratiske skatteminister Frode Sørensen. Og et par tidligere borgmestre: Aase Nyegaard, Fælleslisten, og Jan Prokopek Jensen, som med 3.799 stemmer var den største stemmesluger.

Venstre har ni pladser og borgmesterkandidaten hedder Peter Hansen. Han er søn af Sønderborgs tidligere borgmester, A. P. Hansen (V).

I kommunen som var en af de meget store sammenlægninger med syv kommuner, opstiller en af Slesvigsk Partis mest kendte skikkelser, Stephan Kleinschmidt. Han er også det lokale midterpartis borgmesterkandidat. 

TØNDER

Seks kommuner indgik oprindelig i Tønder Kommune. De fleste havde haft borgerligt styre. Venstre står stærkt med 14 ud af 31 pladser, DF har tre, konservative og Liberal Alliance hver en.

Henrik Frandsen (V) blev borgmester, da forgængeren Laurids Rudebeck pludselig døde 10. maj 2016, så han skal ud i sit første valg som borgmester.

Formodentlig beholder han posten, selv om Venstre skulle gå tilbage.

VARDE

Erik Buhl Nielsen (V) sidder med et bekvemt absolut flertal på 15 ud af de 25 pladser i Varde Kommune. Hvis man oveni lægger to pladser til K og to til DF, er der et ret ubrydeligt borgerligt flertal på 19.

Erik Buhl Nielsen var oprindelig borgmester i Ølgod Kommune fra 1998 til 2007, valgt på en borgerliste, men vendte tilbage som Venstre-kandidat ved valget i 2013.

VEJEN

Af de 27 pladser i byrådet er de 20 borgerlige. Egon Fræhr (V) har været borgmester siden 2002, først i Brørup og siden i den sammenlagte Vejen Kommunen.

Den socialdemokratiske kandidat er den 54-årige Jørgen Thøgersen. Det er anden gang, han forsøger, men opgaven er ualmindelig svær. Ingen af de fire kommuner, der blev til Vejen har haft socialdemokratisk styre.

VEJLE

Engang var Vejle en tung industriby med væverier. Hvor den ene socialdemokratiske borgmester afløse den anden. Det sluttede med den socialdemokratiske Karl Johan Mortensen. Afløsningen var nærmest en sensation: Flemming Christensen, præst og SF’er. Han beholdt posten i 12 år, blandt andet understøttet af benzin-matadoren Olaf Haahr, der til lejligheden stiftede sin egen liste.

Men det er fortid nu. Først rykkede Leif Skov (S), oprindelig borgmester i Børkop, ind og fra 2010 og til nu, var det Arne Sigtenbjerggard, der 1. marts overlod posten til Jens Ejner Christensen (V), som skal ud sin første valgkamp mod Søren Peschardt (S).

”Jeg vælger den borgmester, hvor vi får mest ud af det i sidste ende”, siger Dansk Folkepartis spidskandidat Kenneth Fredslund Petersen.

Kristian Thulesen Dahl har tidligere siddet i byrådet og ved det seneste folketingsvalg stemte 29 procent af vejleborgerne på Dansk Folkeparti. Så en kommune på vippen, og sandsynligt at DF bestemmer, hvordan der skal vippes.

ÆRØ

Igennem en årrække skiftedes den konservative Karsten Landro og socialdemokraten Jørgen Otto Jørgensen til at være borgmester i den sammenlagte kommune.

Karsten Landro er stoppet og Jørgen Otto Jørgensen overlader borgmesterkandidaturet til Ole Wej Petersen, tidligere lektor på Navigationsskolen i Marstal.

Den konservative kandidat er Anders Johansson, der også er medlem af Folketinget. Socialdemokratiet er størst med fem pladser, Venstre har to, konservative tre, Dansk Folkeparti en og de to lokallister tilsammen fire tilsammen.

Lokallisterne har altid har en solid placering på øen, men det sandlige er enten S eller K. Blandt de socialdemokratiske medlemmer af kommunalbestyrelsen er også Peter Hansted, som er søn af Jens Otto Krag.

AABENRAA

Kommunen er et af de bedste eksempler på, at personer ofte betyder mere end partier, og at det, at en populær borgmester forsvinder, kan ændre kommunens farve.

Tove Larsen (S) var en af dem, der hev mange med ind i byrådet med sine personlige stemmer, men da hun stoppede, tabte Socialdemokratiet kommunen. Af de 31 medlemmer har Venstre 13, Dansk Folkeparti tre, og de konservative en. Socialdemokratiet har otte pladser, Enhedslisten en og SF en.

Slesvigsk Parti er repræsenteret med to. Karsten Meyer Olesen, den nye socialdemokratiske borgmesterkandidat, har tidligere siddet i byrådet, men sidder ikke i denne periode.

Det er et handicap i forhold til borgmestereffekt, så det bliver svært at få Aabenraa tilbage for S. Thomas Andresen (V) får formodentlig sin anden borgmesterperiode. Han har siddet i byrådet siden 2010.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Det svinger på Fyn Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger