Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 27 / 2017
Nordjylland

Stabilitet og drama

Der kan sagtens blive valgdramaer i kommunerne i Region Nordjylland, kun en enkelt kommune har absolut flertal, og Dansk Folkeparti kan sidde med konstitueringsnøglen flere steder.
tekst Tom Ekeroth

Landet rundt mod valget

I fem uger i træk kigger Nyhedsmagasinet Danske Kommuner i krystalkuglen og tegner et billede af det kommunalpolitiske landskab op til valget 21. november. Vi begynder turen i Region Nordjyllands 11 kommuner.

Region Nordjylland

BRØNDERSLEV

Den 63-årige Mikael Klitgaard (V) var oprindelig borgmester i Dronninglund fra 2002 til 2007. Da landkommunen blev sammenlagt med bykommunen Brønderslev, vandt han først pladsen som spidskandidat i Brønderslev-Dronninglund, landets dengang længste kommunenavn.

Han vandt også borgmesterposten, som han beholdt frem til valget i 2009, hvor socialdemokraten Lene Hansen vendte tilbage efter en periode i Folketinget. Mikael Klitgaard genvandt posten ved valget i 2013. Socialdemokraternes spidskandidat er metalformand Arne M. Jensen.

I Brønderslev, som kommunen med en forkortelse hedder i dag, er blokkene ret lige, men formodentlig vil Mikael Klitgaard kunne fortsætte på posten.

FREDERIKSHAVN

Birgit Stenbak Hansen (S) blev borgmester efter sidste valg, efter at Venstre havde haft posten i den forrige periode. Socialdemokraterne er størst med 14 pladser.

Derudover har SF og Enhedslisten en plads i byrådet, som har 31 pladser i alt. Venstre har 10 med Jytte Høyrup som borgmesterkandidat, konservative én og Dansk Folkeparti fire pladser.

Så sikkert er det, at Frederikshavn også efter valget vil have en kvindelig borgmester, og sandsynligheden taler for, at det vil være Birgit Stenbak Hansen.

HJØRRING

Der har været socialdemokratisk styre i Hjørring siden 1990, hvor den tidligere minister og Europa-kommissær Poul Dalsager indtog posten.

Den socialdemokratiske gruppe er på 13 ud af de 31. Venstre har otte pladser og skiftede borgmesterkandidat tilbage i marts, hvor Vibeke Haaning måtte konstatere, at det ikke kunne lade sig gøre at drive firmaet Blæksprutten ved siden af at gå ind i en valgkamp som spidskandidat.

Hun overlod pladsen til Henrik Jørgensen, der både har været direktør i FDB og haft en international karriere i IC Companys. For et par år siden solgte han firmaet DTF Travel, som han var medejer af. Så han har bedre tid, og det skal der nok også til for at tage kampen op mod Arne Boelt (S), uddannet tømrer og ambulancebehandler hos Falck. Det sandsynlige er, at borgmestereffekten giver Arne Boelt endnu en periode.

JAMMERBUGT

Den 56-årige Mogens Gade (V) har været borgmester i 15 år. Det er han også efter valget. Jammerbugt, der oprindelig er en sammenlægning af Brovst, Fjerritslev, Pandrup og Aabybro, er den eneste kommune, hvor et parti har absolut flertal. Venstre har 14 ud af 27 pladser.

I Jammerbugt forlader den tidligere socialdemokratiske minister Ole Stavad nu kommunalbestyrelsen. Han har i stedet valgt at stille op til valget til regionsrådet.

Den socialdemokratiske borgmesterkandidat er Jens Christian Golding, der har sit eget murer- og tømrerfirma.

LÆSØ

Danmarks befolkningsmæssigt mindste kommune med 1.814 borgere har en kommunalbestyrelse med ni pladser.

Borgmester Tobias Birch Johansen skifter fra borgerliste til Venstre, og den lille ø-kommunes borgmestre har enten været borgerliste eller Venstre.

Formodentlig vil øen også have borgerligt styre efter den 21. november.

MARIAGERFJORD

Der er kun fem partier i byrådet i Mariagerfjord Kommune. Socialdemokraterne er størst med 13 pladser, Venstre har 11, Dansk Folkeparti har tre, Alternativet og Liberal Alliance hver én.

Mogens Jespersen (V) er i sin første periode, han afløste den mangeårige borgmester Hans Christian Maarup (S), der oprindelig havde været borgmester i Arden. Venstres gruppe har i øvrigt to tidligere borgmestre, provst Jørgen Pontoppidan, der var borgmester i Hobro, og den tidligere konservative borgmester i Mariager, Erik Kirkegaard Mikkelsen.

Mogens Jespersen trådte til da satsningen på tidligere minister Tina Nedergaard (som nu stiller op i Høje-Taastrup) slog fejl.  De borgerlige partier er i teknisk valgforbund, men Danske Folkepartis spidskandidat vil ikke udelukke, at partiet vil kunne pege på den socialdemokratiske borgmesterkandidat, faglig sekretær Leif Skaarup. Så det er ret sikkert, at det bliver et tæt løb og ikke helt usandsynligt, at der kan ske et magtskifte.

MORSØ

Byrådet i Morsø Kommune har fire partier og en enkelt lokalliste. Venstre, som har borgmesterposten, har otte pladser, det samme har Socialdemokraterne, Liberal Alliance én plads, Dansk Folkeparti én plads, og Demokratisk Balance har tre pladser.

Morsø var Fremskridtspartiets sidste bastion, hvor Aage Brusgaard repræsenterede partiet i kommunalbestyrelsen frem til valget i 2009. Dansk Folkeparti på øen har meldt ud, at man støtter den siddende venstreborgmester Hans Ejner Bertelsen, mens den socialdemokratiske borgmesterkandidat Viggo Vangsgaard har udtalt, at hvis han ikke selv kan blive borgmester, så vil han hellere pege på Ellen Philipsen Dahl fra Demokratisk Balance.

REBILD

Den smukke nordjyske kommune har et af landets mest sammensatte byråd.

Den radikale borgmester Leon Sebbelin sidder på tre pladser, men hele 10 partier og lister har plads i byrådet, som kun er på 25 medlemmer.

Venstre, Konservative og Den Sociale Fællesliste har hver især fire pladser, mens Socialdemokraterne har tre pladser.

Det er kommunen, hvor alt kan ske, og det kræver en dygtig konstitueringshåndværker at få det til at hænge sammen natten til den 22. november.

THISTED

Byrådet i Thisted har været gennem en turbulent periode, som man kunne læse om i sidste uges nummer af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner. Hos Venstre endte det med, at den siddende borgmester Lene Kjelgaard Jensen blev undsagt som partiets spidskandidat.

Hun skiftede efterfølgende parti og er nu konservativ. Også Dansk Folkeparti, som har fire pladser i byrådet, har været gennem interne stridigheder. Viceborgmesteren Ib Poulsen er blevet landskendt på sin kamp mod kvotekonger, men det er ikke ham, men Peter Sørensen der er spidskandidat for partiet.

Venstres borgmesterkandidat er tidligere formand for Dansk Landbrug og fødevarer, Niels Jørgen Pedersen. Socialdemokraternes kandidat er som sidste gang Ulla Vestergaard.  Socialdemokraterne og Venstre er nogenlunde lige store, og det er her som flere andre steder Dansk Folkeparti, der kan ende med at afgøre, om det skal være Venstre eller Socialdemokraterne, der skal have borgmesterposten, men partiet har også mulighed for at gå selv. Lene Kjelgaard Jensen er dog ikke ude af spillet. De konservative har valgt sideordnet opstilling.

VESTHIMMERLAND

Den 64-årige borgmester Knud Kristensen og de konservative sidder med 9 af de 27 pladser i Vesthimmerland Kommune. Han har 31 år politisk erfaring. Han blev valgt ind i Aars Kommune, hvor han blev borgmester i 2002. Fra 2007 til 2010 var han medlem af Folketinget og fra 2010 borgmester i den sammenlagte Vesthimmerland Kommune.

I Vesthimmerland er SF med fire pladser lige så store som Socialdemokraterne. Det skyldes Pernille Vigsø Bagges personlige stemmer i 2012. Det tidligere folketingsmedlem er nu præst, men hun er i øvrigt ikke den eneste teolog. Det er også den radikale Ninni Lodahl Gjessing, der nu arbejder som billedkunstner.

Byrådet har i øvrigt også to tidligere borgmestre: Per Bisgaard, der i otte år var borgmester i Aalestrup, og Jens Lauritzen, der i otte år var borgmester i Løgstør, begge fra Venstre. Men dermed er det ikke slut med job-sammenfald.

Uffe Bro (S) og Kirsten Moesgaard (Løsgænger) er begge advokater. Kirsten Moesgaard, der tidligere var konservativ har netop stiftet en ny lokalliste, hvor hun er opstillet som spidskandidat. På hendes liste genopstiller en anden tidligere løsgænger Anette Vahlgreen, tidligere DF.

AALBORG

Thomas Kastrup-Larsen (S) overtog borgmesterposten efter sidste valg efter at have været rådmand siden 2007 og en politiske karriere, der begyndte 1998.

Siden dengang var Aalborg med succes gennemgået en forandring fra tung industri til attraktiv vidensby. Socialdemokraterne har 12 af de 31 pladser. Nummer to er Venstre med ni og Tina French Nielsen som borgmesterkandidat.

I Aalborg er Enhedslisten det tredjestørste parti. Aalborg har haft socialdemokratiske borgmestre siden 1925 og alt tyder på, at den 44-årige passionerede løber og fluefisker Thomas Kastrup-Larsen også er borgmester efter den 21. november.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Stabilitet og drama Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger