Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 27 / 2017

DBU og Divisionsforeningen må ind i kampen

tekst KL

En oprykning til Superligaen er en fantastisk begivenhed, som vækker stor begejstring og stolthed i hjembyen. Fodboldfeberen får fat, og for en tid er alle byens borgere iklædt klubbens farver.  

Men champagnerusen bliver hurtigt erstattet af tømmermænd. Regningen for at være med i den bedste række ender nemlig ofte i den tocifrede millionklasse. 

Det oplevede senest FC Helsingør og Helsingør Kommune. Her nåede man dårligt at fjerne det sidste konfetti fra oprykningsfesten, før panderynkerne meldte sig: Upåagtet størrelsen af den by og kommune, som har præsteret at rykke op, så skal kapaciteten ifølge DBU’s stadionkrav nemlig udvides til 10.000 tilskuere. Det er skudt langt over målet. 

Ser man generelt på tilskuergennemsnittet i Superligaen, så er det de færreste klubber, som er i nærheden af 10.000 tilskuere. I sæsonen 2016/2017 var det gennemsnitlige tilskuertal i Superligaen kun omkring 6.000 tilskuere. Derfor kan det undre, at små byer og kommuner skal gøre plads til så mange tilskuere.
Tilsvarende urealistiske krav findes i øvrigt i 1. division, hvor der minimum skal kunne være 4.000 tilskuere. Til sammenligning opererer den bedste hollandske række, Æresdivisionen, med et kapacitetskrav om 3.000 tilskuere.

Læg dertil, at tilskuertallet til superligakampe har været faldende igennem en årrække. Det er meget svært at se, hvordan halvtomme stadions skal vende den udvikling. 

I kommunerne har vi et klart ønske om at støtte eliteidrætten. Den giver unikke oplevelser, styrker den lokale identitet og stolthed, bidrager til et rigt og varieret lokalt kultur- og fritidsliv og sikrer by- og kommuneeksponering i en grad, som ellers er svær at opnå. Det er i realiteten umuligt at sige nej tak til. Det ved DBU og Divisionsforeningen.
Resultatet er en kæmpe regning til kommunerne, overdimensionerede og vedligeholdelsestunge halvtomme stadions og en skævvridning i tildeling af midler til eliteidrætten. 

Vi tror på, at vores ønsker for elitefodbold er den samme i kommunerne, DBU og Divisionsforeningen: At skabe gode rammer for fantastiske fodboldoplevelser. Vi tror også på, at det sagtens kan lade sig gøre uden at gøre plads til så mange tilskuere. 

I kommunerne ser vi det som vores fornemmeste opgave at sikre en balanceret og bæredygtig økonomi. Det gælder også, når fodboldfeberen har taget fat. Kommunerne har flere gange forsøgt at spille bold med DBU og Divisionsforeningen. Vi håber at få hul igennem nu. For det er på tide, at de kommer ind i kampen og bliver aktive medspillere i at finde nye og tidssvarende løsninger. Til gavn for både elitefodbolden og kommunerne. •

Emneord
Idræt, Leder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: DBU og Divisionsforeningen må ind i kampen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger