Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 25 / 2017
Kronik

Vi skal da lige ha’ en lille en

Alt for mange ældre har et for stort alkoholforbrug. Det er et tabu, der er en del af en accepteret og privat livsstil, hvor alkohol er lig med livskvalitet og overskud. Det skal vi ikke blande os i. Eller skal vi?
tekst Knud Erik Hansen (S), borgmester i Faxe Kommune og bestyrelsesmedlem i Alkohol & Samfund

Mød Christian. Han er 69 år, gift med Grethe og pensioneret ingeniør. Efter mange år som chef, nyder han nu sit otium med god mad, rejser med vinklubben og fodbold med oldboys-vennerne. Det er det gode liv – med styr på tilværelsen, en sund økonomi og overskud til sig selv. 

Men Christian har et alkoholproblem. Han er nemlig en af de mange, der indtager mere end 21 genstande pr. uge. Der står Gammel Dansk på hans morgenbord, senere får han en øl over hækken med sin nabo og til aftensmad bliver det let til et glas Amarone eller to. Plus selvfølgelig en sikker tredje halvleg i fodboldklubben, når kampen er forbi. Antallet af genstande kan hurtigt løbe op. 

Livsnyder eller alkoholiker? 

Christians forbrug af alkohol handler om at nyde livet. Der er langt til manden på bænken, og Christian virker sjældent hverken fuld eller beruset. Alligevel er han en del af en opsigtsvækkende statistik, der er værre end de fleste tror. Faktisk viser op mod hver fjerde borger i Region Sjælland i alderen fra 55 til 79 år tegn på en problematisk alkoholadfærd, og alene i Faxe Kommune er tallet tæt på 3.000! Det er mange, og et højt forbrug af alkohol giver en større risiko for at blive ramt af for eksempel diabetes, for højt blodtryk, leverskader, depression, psykiske problemer eller faldskader, når det går galt. Det får konsekvenser – ikke blot for den enkelte borger, men også i et større og sundhedsøkonomisk perspektiv: En skadelig alkoholadfærd skaber på sigt større behov for hjælp, pleje og hospitalsbesøg. Det er et overset sundhedsproblem, som vi er nødt til at tage seriøst. 

Jeg plejer da at tage et glas

Skriv hvad du søger