Illustration: Colourbox
Illustration: Colourbox
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 24 / 2017

Psykisk syge kæmper med fordomme

Som om det ikke var slemt nok i forvejen, så er stigmatisering et stort problem for mange psykisk syge. En lang række aktører på psykiatriområdet er gået sammen om at nedbryde fordomme i landsindsatsen ”En af os”.

Louise Wulf Dahl ligner en helt normal kvinde i slutningen af 30’erne. Hun er velformuleret og uddannet psykolog, men det, hun fortæller, er en tung personlig historie om, hvordan hun fra de tidlige teenageår kæmpede med depressioner og svær præstationsangst, der voksede ud af ideen om at være perfekt. Fortællingen fortsætter over ungdomsårene, hvor hun begynder at læse medicin, men hvor tunge depressioner sender hende ud i mørket. Og som hun forklarer, er det slet ikke nemt at stå over for denne forsamling. Hun har svært ved at være ude blandt mennesker.

Forsamlingen, hun står over for, består af små hundrede studerende på social- og sundhedsassistent-uddannelsen i Gladsaxe, der snart skal i praktik i psykiatrien.

Der gik rigtig mange år, inden Louise erkendte sin sygdom og fik taget hånd om den bipolare lidelse, hun har. Hun tilskriver det blandt andet sin jyske baggrund, hvor man ikke taler om den slags, og at hun var dygtig til at spille musik og rigtig god i skolen. Ingen lærere eller andre voksne fattede mistanke, for hun var jo umiddelbart så velfungerende og dygtig.

En af os 

Skriv hvad du søger