Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 18 / 2017

Folkemøde med fokus på lokaldemokrati

tekst KL

Samfundet er som bekendt i hastig forandring, og nye udfordringer og omvæltninger kalder konstant på nye løsninger. Nogle skal findes på det fælles, nationale niveau – andre lokalt. 

En af de løsninger, der dagligt bliver udforsket i kommunerne, er mødet mellem borgere og politiske beslutningstagere. Landet over bliver der udviklet stadig flere og mere mangfoldige måder at mødes og diskutere udfordringerne, og hvordan de kan håndteres. Og rigtig mange steder er folkemøder en del af indsatsen. 

Folkemødet på Bornholm er selvsagt det største. Alene sidste år deltog over 100.000. Om lidt går det løs igen, når demokratiet og den politiske dialog hyldes i Allinge og omegn over fire dage. Og fortsætter trenden, deltager stadig flere borgere. Det årlige folkemøde på Bornholm har slået rødder som et ægte folkemøde. 

Med folkemødet er der skabt en ny ramme om møder mellem politikere, borgere, organisationer, erhvervsliv, kommuner og mange flere. KL er igen i år markant til stede med eget telt ved Allinge Røgeri og over 20 arrangementer på programmet. I år, hvor der er kommunalvalg, sætter vi naturligvis særligt fokus på lokaldemokratiet, valgdeltagelsen og kommunalvalget. Blandt andet vil KL’s telt fungere som en forpremiere på efterårets kampagne for en høj valgdeltagelse. 

Demokratiet er vigtigt at sætte til debat. For det står klart – ikke mindst når vi skuer ud over landets grænser – at vi aldrig må tage opbakningen til det repræsentative demokrati for givet. Det gælder også det lokale demokrati. 

Vi skal blive ved med at argumentere for samtalen som vejen til at finde løsningerne. Og vi skal vinde hver ny generation for demokratiet. De unge har ganske vist aldrig været mere interesserede i og vidende om politik end i dag, men de går uden om det repræsentative demokrati. De unge har en rekordlav valgdeltagelse og foretrækker politisk engagement via foreninger og enkeltsagsbevægelser frem for de politiske partier. Derfor sætter KL i år særligt fokus på borgerne – og især de unge – ikke bare på folkemødet på Bornholm, men også på Ungdommens Folkemøde på Frederiksberg til efteråret. 

I alt vil en række af KL’s udvalgs- og bestyrelsesmedlemmer deltage i over 70 debatter på Bornholm – for de unge, de ældre og alle dem midtimellem. Kommunerne og det lokale demokrati kommer kort sagt til at være markante stemmer i debatterne. Vi glæder os til et folkemøde i kommunerne og lokaldemokratiets tegn. •

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Folkemøde med fokus på lokaldemokrati Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger