René Tuekær er indtil videre den eneste mand på Borgerlistens opstillingsliste til kommunalvalget i efteråret. Foto: Jakob Vind
René Tuekær er indtil videre den eneste mand på Borgerlistens opstillingsliste til kommunalvalget i efteråret. Foto: Jakob Vind
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 16 / 2017

Partipolitikken fader ud

René Tuekær har to gange været borgmester, han har siddet i byrådet i otte perioder og har stadig masser af appetit på politik. Han synes egentlig ikke, at partipolitik har meget at gøre i kommunerne. Selv om man som lokalliste hele tiden skal ud og forklare sig.
tekst Tom Ekeroth

– Mange af dem, der bliver valgt for partierne, siger, når konstitueringen er forbi: ”lad os lægge alt det bag os”. Der har altid været et godt klima i Faxe Byråd, og mange stemmer på kryds og på tværs i sagerne. Jeg oplever, at partipolitikken fader mere og mere ud, hvad der overrasker mig. Ved valget efter kommunesammenlægningerne, hvor lokalisterne gik tilbage, var der lagt op til, at partierne ville hente flere kandidater til landspolitik i kommunerne, når de fik lidt større volumen. Det, synes jeg, ikke er sket. Vi taler ikke partipolitik særlig ofte. Der kan være lidt på de åbne byrådsmøder. Det er her, vi kan komme i aviserne, og alle grupper er opmærksomme på det. På lukkede udvalgsmøder oplever jeg ikke partipolitikken. Men engagement heldigvis, man vil noget lokalt. Det er meget sjældent, at jeg møder en politiker, der ikke har gnisten, siger René Tuekær, byrådsmedlem for Borgerlisten i Faxe. 

Otte perioder i lokalpolitik

Hans eget engagement fejler ikke noget. Han blev valgt ind første gang som 24-årig og har foreløbig haft otte perioder i træk. Den 55-årige skoleinspektør befinder sig godt som borgmesterkandidat for Borgerlisten og synes ”det er gået meget godt. De sidste fem valg har jeg fået næst flest stemmer i byrådet”. Som lokalliste skal man hele tiden ud og forklare sig, ”hvis du tilhører et politisk parti, kan du i perioder læne dig lidt tilbage”, mener han. Men der er ikke noget problem med at rekruttere kandidater.

– Vi har ikke svært ved at opstille kandidater. Lige inden kommunesammenlægningen havde vi en intention om at være mange lige som alle andre. Men nu kører vi et lidt andet koncept, hvor vi prøver at komme geografien rundt, fordi vi kan se, at den stadig har betydning. Selv om alle nedtoner det og siger: ”Vi skal tale for hele kommunen”. Ved sidste valg var det kun spidskandidaterne, der trak stemmer fra hele kommunen, men ellers kan man se på hvert enkelt, de får primært stemmerne, der hvor de bor og er aktive. Og der skal virkelig noget til at bo et sted og være aktiv et andet sted. På en lokalliste tager vi konsekvensen: Når vi har en kandidat i Karise, så taler vedkommende meget om Karise. Vi synes, det er legitimt: Du bor der, du er aktiv der, så må du også godt snakke om det. Men vi taler ikke andre geografiske områder ned, siger René Tuekær, der blev borgmester første gang i 1994. Borgerlisten har eksisteret siden 1988.

Skriv hvad du søger