Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 16 / 2017

Armlægningen er i gang

tekst

Den årlige tovtrækning med regeringen om rammerne for den kommunale økonomi er skudt i gang. Finansministeren har sat kaffe over, og der er budt op til et intensivt forhandlingsforløb, hvor målstregen ligger helt i starten af juni. Det er derfor i disse uger, at rammerne for efterårets budgetlægning bliver lagt. En budgetlægning der som bekendt er den sidste i valgperioden.

Omprioriteringsbidraget skabte en uholdbar stor konflikt med regeringen, da vi forhandlede sidste år. Den økonomiske usikkerhed var stor, og mulighederne for at tænke langsigtet og på tværs udfordret. Det var derfor vigtigt, at vi sagde fra og skabte grundlaget for at vende tilbage til en konstruktiv dialog med regeringen. Det danske aftalesystem skaber politisk ro og stabilitet, når det fungerer bedst. Men det kræver, at begge parter gør økonomiforhandlingerne til det centrale knudepunkt for såvel fastsættelsen af de økonomiske rammer og samarbejdet om at udvikle velfærdssamfundet. 

Økonomiforhandlingerne er således meget mere end kortsigtede økonomiske nøgletal. Det handler om politik – særligt i et valgår. Vi bør sammen med regeringen sikre stabilitet og sætte nogle pejlemærker for, hvordan vi videreudvikler vores fælles velfærd og omstiller den kommunale service til fremtidens behov. 

Dansk økonomi er kommet ud af krisen og der er igen vækst i samfundet. Det gør også, at der er råd til flere anlægsinvesteringer i kommunerne. Og det er en god samfundsøkonomisk forretning. Investeringer skaber fundamentet for fremtidige effektiviseringer. Og investeringer sikrer en tilstrækkelig vedligeholdelse af vores veje og bygninger. Ellers bliver rammerne for vores velfærd gradvist dårligere – og vi skubber en stadigt større regning foran os. 

Lige så vigtigt er det at sikre, at alle dele af landet kan få pengene til at strække, når budgettet skal lægges. Og her er finansieringstilskuddet blevet et helt afgørende element for mange kommuner. Vi ved, at over halvdelen af kommunerne planlægger med et fortsat finansieringstilskud i en eller andet form. De kommuner vil stå med en akut økonomisk udfordring, og vil være tvunget til markante besparelser, hvis finansieringstilskuddet falder bort. Derfor er finansieringstilskuddet helt centralt for at skabe ro omkring de kommende budgetter. •

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Armlægningen er i gang Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger