Danskerne kan næsten altid finde en lejlighed til at drikke en øl.  Her griber københavnerne chancen til kulturfestival på Dronning Louises Bro. Foto: Finn Frandsen
Danskerne kan næsten altid finde en lejlighed til at drikke en øl. Her griber københavnerne chancen til kulturfestival på Dronning Louises Bro. Foto: Finn Frandsen
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 15 / 2017

Alkoholpolitik er ikke en vindersag

En mere restriktiv alkoholpolitik kunne nedsætte danskernes høje alkoholforbrug. Men landspolitikerne tør ikke tage de upopulære beslutninger. Kommunalpolitisk efterlyser alkoholforsker Ulrik Becker en højere prioritering af alkoholbehandling.

Der er stemmer i god sundhedspolitik. Bare ikke på alkoholområdet. Alkohol er den største dræber efter rygning og fysisk inaktivitet, men en restriktiv alkoholpolitik er ikke en politisk vindersag. 

– Politikerne ved præcist, hvilke håndtag de skal skrue på, hvis danskernes alkoholforbrug skal sættes ned. Højere aldersgrænser for salg, minimumspriser og begrænsninger i tilgængeligheden er det, der virker. Men den slags strukturelle forebyggelsestiltag er ikke politisk fremkommelige. Alkohol er en indgroet del af vores kultur, og jeg tror ikke, det bliver i min levetid, at der skabes flertal for den slags forslag i Folketinget, siger Ulrik Becker, professor ved Statens Institut for Folkesundhed og overlæge på Hvidovre Hospital.

I Alkohol og Samfund er direktør Peter Konow lidt mere optimistisk. Han hæfter sig ved, at Danske Regioner i sidste måned kom med et forebyggelsesudspil, hvor de anbefaler, at aldersgrænsen for salg af al slags alkohol hæves fra 16 til 18 år. 

Skriv hvad du søger