Foto: Tor Birk Trads
Foto: Tor Birk Trads
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 11 / 2017

Angst er også samfundets skyld

Hvis depression og angst var en miljø-katastrofe, ville politikerne for længst have mobiliseret nogle tiltag for at sikre os, at det ikke kan ske igen. Det mener sociologen Anders Petersen, Aalborg Universitet. Han råber vagt i gevær, fordi han oplever en stigende individualisering af problemer, der i virkeligheden er samfundsskabte.
tekst Sidsel Boye

Det er på tide at gøre op med depression og angst som lidelser, der primært er individuelt forskyldt. Man leder hele tiden efter, hvad der er galt med den enkelte, i stedet for at se på de samfundsmæssige forudsætninger for, at så mange og i stigende grad unge har mentale problemer.

Sådan lyder meldingen fra sociologen Anders Petersen fra Aalborg Universitet. Han tog forleden bladet fra munden i et debatindlæg i dagbladet Politiken, og indlægget er noget af det tætteste, en forsker i hans branche kommer på at slå alarm.

– Hvis angst og depression var en forureningskatastrofe, ville vi have mobiliseret tiltag og sørget for at rydde op og mere forebyggende sørget for, at det ikke kunne ske igen. Men det, vi ser, er, at man symptomfokuserer i stedet for at tage fat ved roden af problemet, siger Anders Petersen.

Skriv hvad du søger