Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 10 / 2017

Kommunerne står sammen

tekst KL

Kommunerne er stærke, når de står sammen. Og det kommunale sammenhold er stærkt. Det er tydeligt efter årets kommunalpolitiske topmøde i Aalborg, hvor over 1.100 kommunalpolitikere drøftede de aktuelle kommunalpolitiske dagsordner.  

Sammenholdet kom først og fremmest til udtryk i den nærmest fulde opbakning til en fælles KL-linje i udligningsdebatten. Der er forskellige synspunkter i debatten, for kommunerne ser forskelligt på tingene. Men der var massiv opbakning til bestyrelsens udmelding: Kommunerne hverken kan eller skal finde svaret på fordelingen imellem sig, for det vil kun skabe splid og svække det kommunale Danmark. 

Budskabet fra topmødet var tydeligt og entydigt. Ansvaret for kommunernes finansieringsmuligheder kan kun placeres ét sted – hos regeringen og Folketinget. Det er dem, der skal i arbejdstøjet, og de ændringer, som regeringen og Folketinget måtte beslutte, skal hvile på et sagligt, sobert og gennemanalyseret grundlag.

De delegerede sendte også to andre opråb til Christiansborg: Der er brug for arbejdsro om folkeskolen for at få reformen helt i hus. Der er ikke brug for forstyrrende forsøg og ændringer i grundlaget for reformen. Og regeringen skal finde en løsning på de over tre milliarder kroner i kommunale restancer, som SKAT i årevis ikke har formået at inddrive. Hverken kommunerne eller samfundet i almindelighed kan leve med, at så store summer forsvinder mellem hænderne på os.

Topmødet stod i digitaliseringens tegn. Den digitale udvikling ruller ind over os for fuld kraft. Ny teknologi skaber på én gang massive forandringer og masser af muligheder på de kommunale kerneområder – fra ældrepleje over undervisning i folkeskoler til borgerbetjening. Det udfordrer og udvikler velfærdssamfundet, og udviklingen går så stærkt, at fremtiden er umulig at forudse. 

Det, vi ved, er, at udviklingen vil ændre opgaverne i kommunerne endnu mere fremover, og at vores evne til at udnytte teknologi og digitalisering bliver afgørende for fortsat at kunne skabe job, vækst og velfærd. Fremtidens kommuner skal formes efter de nye muligheder. Det kræver stærkt lokalpolitisk lederskab – og det er kommunerne klar til. 

2017 er et særligt kommunalt år. Kommunalreformen fyldte 10 år i januar, og i november er der kommunalvalg. Derfor er 2017 en anledning til at markere, hvor vigtigt det kommunale folkestyre er, og hvilke roller kommunerne spiller. Årets topmøde demonstrerede, hvor stærkt det kommunale sammenhold er, og hvor meget kommunerne kan udrette hver for sig og i fællesskab. •

Emneord
Udligning, Leder

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne står sammen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger